ciasto z truskawkami i bitą śmietaną..

4.5 (163 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

uwielbiam to ciasto chyba każdy je zna jest genialne w swojej prostocie i obowiązkowe w sezonie truskawkowym

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    ¾ szklanki cukru
    1 szklanka mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki proszku budyniowego śmietankowego (niekoniecznie)
    śmietana 30% 600ml
    2 galaretki rozpuszczone każda w 1 szklance wody
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z truskawkami Desery

Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną.. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. białka ubić z cukrem na sztywno, lekko mieszając dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem i budyniem. Ciasto wylac na dużą blachę 25x35cm Piec ok. 35 min. w 160st
  • 2. Ostudzone ciasto nasączamy. Nasączenie nie jest konieczne ale ja lubię ;) : 0,5 szklanki wody z cukrem i sokiem z cytryny często też dolewam alkohol
  • truskawki 3. Zimną śmietanę ubijamy Układamy bitą śmietanę na biszkopcie na to kładziemy, truskawki i zalewamy tężejącymi galaretkami

Porady

do bitej śmietany mozna dodać 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 4 łyżeczkach wody ale to nie jest konieczne ja dodaję tylko wtedy gdy ciasto "transportuję" Śmietana do ubijania musi być bardzo zimna. Na początku ubijamy na najwyższych obrotach kiedy widzimy że gęstnieje obniżamy obroty bo czasem jak chcemy przedobrzyć może się zważyć!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować