Ciasto z serem, truskawkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (25×35) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą (lub wykładamy papierem do pieczenia). Wylewamy masę biszkoptową i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 2 równe części. Jeśli biszkopt zaczyna się spiekać to przykrywamy go folią.
Jeden z dwóch blatów biszkoptu umieszczamy w foremce i smarujemy go połową ponczu.
PONCZ: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
MASA SEROWA: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Umyte i osuszone truskawki kroimy w kostkę. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego. Do drugiej miski wkładamy ser. Miksujemy go chwilkę mikserem, a następnie dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Kolejno ciurkiem wlewamy ostygniętą płynną galaretkę i miksujemy do połączenia składników. Odkładamy 1/3 kremu. Do pozostałych 2/3 kremu dodajemy pokrojone truskawki i mieszamy.
Przygotowany krem wykładamy na naponczowany blat biszkoptowy ułożony w blaszce. Krem wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem. Lekko dociskamy blat biszkoptu do kremu. Drugi z blatów smarujemy pozostałym ponczem. Wykładamy pozostałe 1/3 kremu i rozsmarowujemy równomiernie na biszkopcie.
Ciasto odstawiamy na minimum pół godziny do lodówki, aby krem serowy stężał. W tym czasie przygotowujemy galaretkę na wierzch ciasta.
WIERZCH: Truskawki kroimy na pół lub w kostkę. 2 galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklankach gorącej wody. Na wierzchu ciasta układamy truskawki i zalewamy je tężejącą galaretką. Blaszkę z ciastem ponownie odstawiamy do lodówki do momentu stężenia galaretki.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Życzę smacznego
Komentarze