Ciasto z serem, truskawkami i galaretką

4.42 (233 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To idealne ciasto na ciepłe dni. Jest lekkie i kremowe, bardzo szybko znika z blaszki. Bardzo ładnie się kroi.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • BISZKOPT
    • 5 jajek,
    • 160g cukru,
    • 190g mąki pszennej,
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego,
    • MASA SEROWA:
    • 500g sera trzykrotnie zmielonego,
    • 500g śmietany kremówki,
    • 350g truskawek,
    • 1 galaretka truskawkowa,
    • 1 szklanka gorącej wody,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 4 łyżki cukru pudru,
    • WIERZCH:
    • 500g truskawek,
    • 2 galaretki truskawkowe,
    • 2,5 szklanki gorącej wody,
    • PONCZ:
    • 1/3 szklanki wody,
    • 3 łyżki soku z cytryny,
    • 2 łyżeczki cukru pudru,
Wystaw ocenę:

4.42 (233 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z serem, truskawkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (25×35) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą (lub wykładamy papierem do pieczenia). Wylewamy masę biszkoptową i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 2 równe części. Jeśli biszkopt zaczyna się spiekać to przykrywamy go folią.
    Jeden z dwóch blatów biszkoptu umieszczamy w foremce i smarujemy go połową ponczu.
    PONCZ: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
    MASA SEROWA: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Umyte i osuszone truskawki kroimy w kostkę. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego. Do drugiej miski wkładamy ser. Miksujemy go chwilkę mikserem, a następnie dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Kolejno ciurkiem wlewamy ostygniętą płynną galaretkę i miksujemy do połączenia składników. Odkładamy 1/3 kremu. Do pozostałych 2/3 kremu dodajemy pokrojone truskawki i mieszamy.
    Przygotowany krem wykładamy na naponczowany blat biszkoptowy ułożony w blaszce. Krem wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem. Lekko dociskamy blat biszkoptu do kremu. Drugi z blatów smarujemy pozostałym ponczem. Wykładamy pozostałe 1/3 kremu i rozsmarowujemy równomiernie na biszkopcie.
    Ciasto odstawiamy na minimum pół godziny do lodówki, aby krem serowy stężał. W tym czasie przygotowujemy galaretkę na wierzch ciasta.
    WIERZCH: Truskawki kroimy na pół lub w kostkę. 2 galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklankach gorącej wody. Na wierzchu ciasta układamy truskawki i zalewamy je tężejącą galaretką. Blaszkę z ciastem ponownie odstawiamy do lodówki do momentu stężenia galaretki.
    Ciasto przechowujemy w lodówce.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować