Ciasto z serem, truskawkami i galaretką

  • wyświetlono: 7732 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

To idealne ciasto na ciepłe dni. Jest lekkie i kremowe, bardzo szybko znika z blaszki. Bardzo ładnie się kroi.

Cukiereczek
  • 12 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

• BISZKOPT
• 5 jajek,
• 160g cukru,
• 190g mąki pszennej,
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
• 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego,
• MASA SEROWA:
• 500g sera trzykrotnie zmielonego,
• 500g śmietany kremówki,
• 350g truskawek,
• 1 galaretka truskawkowa,
• 1 szklanka gorącej wody,
• 1 cukier waniliowy,
• 4 łyżki cukru pudru,
• WIERZCH:
• 500g truskawek,
• 2 galaretki truskawkowe,
• 2,5 szklanki gorącej wody,
• PONCZ:
• 1/3 szklanki wody,
• 3 łyżki soku z cytryny,
• 2 łyżeczki cukru pudru,

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z serem, truskawkami i galaretką

  • 1. BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (25×35) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą (lub wykładamy papierem do pieczenia). Wylewamy masę biszkoptową i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 2 równe części. Jeśli biszkopt zaczyna się spiekać to przykrywamy go folią.
    Jeden z dwóch blatów biszkoptu umieszczamy w foremce i smarujemy go połową ponczu.
    PONCZ: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
    MASA SEROWA: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Umyte i osuszone truskawki kroimy w kostkę. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego. Do drugiej miski wkładamy ser. Miksujemy go chwilkę mikserem, a następnie dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Kolejno ciurkiem wlewamy ostygniętą płynną galaretkę i miksujemy do połączenia składników. Odkładamy 1/3 kremu. Do pozostałych 2/3 kremu dodajemy pokrojone truskawki i mieszamy.
    Przygotowany krem wykładamy na naponczowany blat biszkoptowy ułożony w blaszce. Krem wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem. Lekko dociskamy blat biszkoptu do kremu. Drugi z blatów smarujemy pozostałym ponczem. Wykładamy pozostałe 1/3 kremu i rozsmarowujemy równomiernie na biszkopcie.
    Ciasto odstawiamy na minimum pół godziny do lodówki, aby krem serowy stężał. W tym czasie przygotowujemy galaretkę na wierzch ciasta.
    WIERZCH: Truskawki kroimy na pół lub w kostkę. 2 galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklankach gorącej wody. Na wierzchu ciasta układamy truskawki i zalewamy je tężejącą galaretką. Blaszkę z ciastem ponownie odstawiamy do lodówki do momentu stężenia galaretki.
    Ciasto przechowujemy w lodówce.
    Życzę smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latoCiastoTruskawki
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto babci Ani na biszkoptach z truskawkami i galaretką

Dodane przez: fiveoclock

Ciasto babci Ani na biszkoptach z truskawkami...

Przepis na to ciasto pochodzi z...

Kruche ciasto z serem i truskawkami

Dodane przez: agarybak76

Kruche ciasto z serem i truskawkami

Piekłam już to ciasto z jabłkami,...

gotowe

Dodane przez: ziutula

ciasto z rabarbarem i truskawkami z galaretką

ciasto jest bardzo delikatne, aromatyczne,...

Ciasto bez pieczenia z truskawkami i galaretką

Dodane przez: neliada

Ciasto bez pieczenia z truskawkami i galaretką

Zapraszam na błyskawiczne w wykonaniu...

Ciasto z malinami i galaretką

Dodane przez: bogusia82

Ciasto z malinami i galaretką

Placek z malinami to bardzo smaczne...

image-0yo1uuv

Dodane przez: natalia2004

biszkopt z galaretką i truskawkami

Moje ulubione ciasto na lato:)