Ciasto z sercem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tym raz pokusiłam się o przygotowanie przepisu na ciasto z sercem, a konkretnie jest to walentynkowa babka kakaowa z sercem. Uśmiech po przekrojeniu gwarantowany :).

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto różowe:
    szklanka mąki
    2 jajka
    łyżeczka proszku do pieczenia
    125 g margaryny lub masła
    1/3 szklanki cukru
    barwnik fioletowy/różowy/czerwony w proszku

    ciasto kakaowe:
    1 i 3/4 szklanki mąki
    2 łyżki kakao
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    4 jajka
    250 g margaryny lub masła

    lukier:
    białko
    szklanka cukru pudru
    barwnik różowy/czerwony
    posypki serduszka i perełki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery Ciasto

Ciasto z sercem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto różowe zmiksować ze sobą - trzeba dać około łyżeczkę barwnika w proszku.
    Gęste ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec około 40 minut w temp. 180 st. C. do tzw. suchego patyczka.
    Zostawić ciasto do ostudzenia, a następnie:
    1. jeśli ciasto ładnie wyrosło to można je pokroić na kromki i wtedy wycinać foremką do ciasteczek kształt serduszek
    2. jeśli nie wyrosło nic się nie stało, przekroić ciasto wzdłuż na 2/3 blaty i wycinać foremką do ciasteczek kształt serduszek.
    Składniki na ciasto kakaowe zmiksować ze sobą - ciasto będzie bardzo gęste.
    Jeżeli nie mamy formy silikonowej do babki to należy ją wcześniej natłuścić i obsypać bułką tartą (ja swoją starą formę aluminiową wyrzuciłam, kiedy użyłam silikonowej jest rewelacyjna - klik).
    Ciasto kakaowe najlepiej przełożyć do szprycy bez końcówki i wycisnąć odrobinę ciasta na dno formy.
    Na tym cieście układać w koło serduszka (brzuszkami do dołu - bo po wyjęciu babkę odwracamy!), jedno obok drugiego.
    Wycisnąć na boki i górę resztę ciasta kakaowego, wyrównać wierzch.
    Piec 40-50 minut w temp. 180 st.C.
    Wyjąć ciasto na kratkę do ciasteczek, zostawić do ostudzenia.
    Przygotować lukier miksując białko na sztywno, a następnie stopniowo dodawać cukier puder.
    Na koniec dodawać barwnik, aż otrzymamy żądany kolor.
    Lukier wylać na babkę, ozdobić posypkami.
    Po przekrojeniu ciasta ukażą nam się serduszka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować