Ciasto z sercem

  • wyświetlono: 417 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

By wykonać to ciasto musimy najpierw upiec ciasto czerwone, z którego wycinamy serca, a następnie przygotowujemy ciasto jasne. Wycięte serca układamy na jasnym cieście i całość razem pieczemy.

Patusia
  • 60min

Składniki

Składniki na keksówkę 8 x 22cm (wielkość dna, wysokość 7cm):

Na ciasto czerwone:
1 szklanka mąki pszennej
125g masła lub margaryny
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka cukru z prawdziwą wanilią
pół szklanki cukru
barwnik spożywczy czerwony w żelu

Na ciasto jasne:
150g masła lub margaryny
300g mąki
200g drobnego cukru do wypieków
łyżka cukru z prawdziwą wanilią
80ml mleka
3 jajka
skórka otarta z połowy cytryny
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Na lukier:
szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny lub gorącej wody
kilka kropel barwnika (opcjonalnie)

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z sercem

  • 1. Ciasto czerwone: Masło miksujemy z cukrem, cukrem z wanilią i szczyptą soli na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy po 1 jajku miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Wsypujemy mąkę z proszkiem i miksujemy do powstania gładkiego ciasta. Wlewamy barwnik i miksujemy ponownie. Ciasto przekładamy do formy natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto kroimy na kromki grubości 1,5cm. Z każdej wycinamy foremką serce.

    Ciasto jasne: Masło miksujemy z cukrem, cukrem z wanilią i szczyptą soli na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy skórkę cytrynową i po 1 jajku miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy na przemian po 1 łyżce mąki i 1 łyżce mleka miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą przekładamy 1/3 ciasta, wyrównujemy. Na cieście układamy na stojąco wycięte czerwone serca. Całość zakrywamy pozostałym jasnym ciastem (warto się wspomóc rękawem cukierniczym, gdyż ciasto jest dość gęste). Ciasto pieczemy około 50-60 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

    Lukier: cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny lub wodą i barwnikiem, dekorujemy ciasto.

Porady

Zamiast ciasta czerwonego można przygotować ciasto kakaowe. Wtedy z podanej ilości mąki odejmujemy 2 łyżki, i w to miejsce dodajemy kakao. Dekoracją może być wtedy polewa czekoladowa.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciewalentynkiserce

Komentarze

Podobne przepisy

 Ciasto serce z kremem czekoladowym i masą cukrową

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Ciasto serce z kremem czekoladowym i masą...

Bardzo prosty w przygotowaniu torcik...

Bezowe serce z truskawkami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Bezowe serce z truskawkami

Bardzo słodkie, bezowe ciasto z...

Ciasto serce

Dodane przez: Wioleta Lisik

Ciasto cukrowe serce

W środku mocno orzechowe

Jogurtowe serce z owocami i galaretką

Dodane przez: bienpyt

Jogurtowe serce z owocami i galaretką

Ot takie proste ciasto na zimno...

Tort serce

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort serce

Walentynki to dla mnie podwójne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE