Ciasto z owocami z kompotu bez miksera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szklanka = 250 ml
Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, wlać kefir, olej i wszystko wymieszać łyżką. Następnie do sypkich składników dodać mokre i wymieszać dokładnie ponownie łyżką. Nie używamy miksera!
2.Owoce wyjąć z kompotu i odsączyć. Keksówkę o wymiarach 26x10 cm lub blaszkę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do keksówki (blachy), wyrównać i posypać bułką tartą. Na cieście ułożyć odsączone owoce. Zrobić kruszonkę: mąkę z masłem i cukrem wymieszać ręka, tak aby powstały grudki. Posypać ciasto powstałą kruszonką. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka w funkcji góra-dół), gotowe!
Komentarze