Puszyste ciasto dyniowe bez miksera

4.78 (171 ocen)

Choć jest to ciasto dyniowe wcale nie czuć w nim dyni. Ale dzięki niej zyskuje ono piękny złoty kolor. Ciasto jest niezwykle wilgotne, delikatne i puszyste. Zrobicie je dosłownie w kilka chwil, nie wymaga żadnego sprzętu oprócz misek i łyżki.

Składniki:

  • 3/4 szkl puree z dyni (duszonej lub pieczonej)
    1/2 szkl oleju
    2 jajka
    2/3 szkl cukru
    płaska łyżeczka cynamonu
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    szczypta soli
    1 szkl maki pszennej


    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.78 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Puszyste ciasto dyniowe bez miksera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    W jednej misce rozbełtaj składniki mokre, w drugiej suche. Następnie wlej mokre do suchych i wymieszaj łyżką tylko do połączenia składników.
    Tortownicę (18cm) wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto. Piecz ok 30-40 minut (do tzw. suchego patyczka) w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować