Ciasto z jabłkami i kremem

  • wyświetlono: 333 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Przepyszne, wilgotne ciasto biszkoptowe przełożone smażonymi jabłkami, kremem budyniowym i bitą śmietaną. Idealne na święta i inne okazje.

  • 24 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

biszkopt:
8 jaj
1,25 szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy

ciasto miodowe:
1,25 szklanki mąki
2 łyżki cukru
1 jajko
70 gram masła
łyżka mleka
łyżka miodu
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta cynamonu

masa jabłkowa:
1 kg jabłek
3 łyżki cukru
1/3 szklani wody
łyżka masła
łyżeczka cukru wanilinowego
pół łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej

masa budyniowa:
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
3 szklanki mleka
3 łyżki cukru
200 gram masła

bita śmietana:
400 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z jabłkami i kremem

  • 1. biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać powoli cukier aż do rozpuszczenia, a na końcu po 1 żółtku powoli ubijając po każdym. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia w 2 turach mieszając delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką. Ciasto wylać na blachę o wymiarach 25x36 cm wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia i piec przez ok. 30 minut w 180 stopniach.
  • 2. ciasto miodowe: Mąkę przesiać z sodą, dodać masło i posiekać. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść. Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 25x36 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez 10 - 12 minut.
  • 3. masa jabłkowa: Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. W garnuszku rozpuścić masło, dodać jabłka, wodę i cukier, smażyć przez ok 10 minut na niewielkim ogniu. Następnie dodać cynamon i przesiać mąkę. Całość energicznie wymieszać i zagotować. Gorącą masę wyłożyć na przekrojony biszkopt, przykryć ciastem miodowym i odstawić do ostudzenia.
  • 4. masa budyniowa: 2 szklanki mleka zagotować, w pozostałym rozpuścić budyń z cukrem, dodać do gotującego się mleka i zagotować. Przykryć folią spożywczą i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć na puch, dodawać powoli przestudzony budyń, wyłożyć na ciasto miodowe i przykryć drugim blatem biszkoptu.
  • 5. bita śmietana: Mocno schłodzoną śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier puder. Wyłożyć na ciasto i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Porady

Bitą śmietanę można usztywnić dodając 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody po ostudzeniu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

cynamonbiszkoptjabłkabita śmietanakrem budyniowyciasto miodowe

Komentarze

Podobne przepisy

Złośnica

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto z jabłkami, cukinią i kremem cappuccino

Pyszne ciasto z jabłkami, cukinią...

Ciasto z jabłkami i kremem orzechowym

Dodane przez: czarrna

Ciasto z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto z jabłkami i kremem orzechowym...

Ciasto makowe z jabłkami, bezą kokosową i kremem waniliowym

Dodane przez: juchab

Ciasto makowe z jabłkami, bezą kokosową i...

Na to ciasto wystarczy popatrzeć...

Ciasto cytrynowe z prażonymi jabłkami i kremem serowo - śmietanowym

Dodane przez: juchab

Ciasto cytrynowe z prażonymi jabłkami i kremem...

Bardzo delikatne i orzeźwiające...

Migdałowe kruche ciasto z jabłkami, kremem mascarpone i bezą

Dodane przez: Di bloguje

Migdałowe kruche ciasto z jabłkami, kremem...

Ciasto jest przepyszne i jestem...

Ciasto z jabłkami i gruszkami

Dodane przez: Gotujpysznie

Ciasto z jabłkami i gruszkami

Ciasto z serii szybkich, łatwych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE