Ciasto z jabłkami i kremem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepyszne, wilgotne ciasto biszkoptowe przełożone smażonymi jabłkami, kremem budyniowym i bitą śmietaną. Idealne na święta i inne okazje.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt:
    8 jaj
    1,25 szklanki cukru
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier wanilinowy

    ciasto miodowe:
    1,25 szklanki mąki
    2 łyżki cukru
    1 jajko
    70 gram masła
    łyżka mleka
    łyżka miodu
    pół łyżeczki sody oczyszczonej
    szczypta cynamonu

    masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    3 łyżki cukru
    1/3 szklani wody
    łyżka masła
    łyżeczka cukru wanilinowego
    pół łyżeczki cynamonu
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    masa budyniowa:
    2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
    3 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    200 gram masła

    bita śmietana:
    400 ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Ciasto z jabłkami i kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać powoli cukier aż do rozpuszczenia, a na końcu po 1 żółtku powoli ubijając po każdym. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia w 2 turach mieszając delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką. Ciasto wylać na blachę o wymiarach 25x36 cm wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia i piec przez ok. 30 minut w 180 stopniach.
  • 2. ciasto miodowe: Mąkę przesiać z sodą, dodać masło i posiekać. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść. Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 25x36 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez 10 - 12 minut.
  • 3. masa jabłkowa: Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. W garnuszku rozpuścić masło, dodać jabłka, wodę i cukier, smażyć przez ok 10 minut na niewielkim ogniu. Następnie dodać cynamon i przesiać mąkę. Całość energicznie wymieszać i zagotować. Gorącą masę wyłożyć na przekrojony biszkopt, przykryć ciastem miodowym i odstawić do ostudzenia.
  • 4. masa budyniowa: 2 szklanki mleka zagotować, w pozostałym rozpuścić budyń z cukrem, dodać do gotującego się mleka i zagotować. Przykryć folią spożywczą i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć na puch, dodawać powoli przestudzony budyń, wyłożyć na ciasto miodowe i przykryć drugim blatem biszkoptu.
  • 5. bita śmietana: Mocno schłodzoną śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier puder. Wyłożyć na ciasto i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Porady

Bitą śmietanę można usztywnić dodając 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody po ostudzeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować