Ciasto krówkowo - jagodowe

  • wyświetlono: 756 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Puszysty biszkopt przełożony kremem krówkowym, kremem budyniowym z jagodami w galaretce

  • 20 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

biszkopt:
8 jaj
1,25 szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy

masa budyniowa:
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
3 szklanki mleka
3 łyżki cukru
200 gram masła

krem krówkowy:
puszka masy krówkowej 400 g
200 g masła

2 galaretki truskawkowe
300 g jagód świeżych lub mrożonych

opakowanie biszkoptów

100 g mlecznej czekolady
2 łyżki mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto krówkowo - jagodowe

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać powoli cukier aż do rozpuszczenia, a na końcu po 1 żółtku powoli ubijając po każdym. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia w 2 turach mieszając delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką. Ciasto wylać na blachę o wymiarach 25x36 cm wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia i piec przez ok. 30 minut w 180 stopniach.
  • 2. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka zagotować, w pozostałym rozpuścić budyń z cukrem, dodać do gotującego się mleka i zagotować. Przykryć folią spożywczą i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć na puch, dodawać powoli przestudzony budyń do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 3. Krem krówkowy: miękkie masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo masę krówkową do uzyskania jednolitego kremu.
  • 4. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, dodać jagody i odstawić do lekkiego stężenia.
  • 5. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej.
  • 6. Biszkopt przekroić na pół, na 1 część wyłożyć tężejącą galaretkę z jagodami - odstawić do całkowitego stężenia. Następnie wyłożyć krem budyniowy i przykryć drugim blatem biszkoptu. Na biszkopcie wyłożyć krem krówkowy, następnie biszkopty, całość polać czekoladą i odstawić do lodówki na minimum kilka godzin.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkabiszkoptmasa krówkowakrem budyniowyJagodyciasto przekładaneciasto z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto krówkowo - kokosowe

Dodane przez: basiapiecze

Ciasto krówkowo - kokosowe

Rozpływające się w ustach ciasto...

Ciasto jagodowe

Dodane przez: Karotka23

Ciasto jagodowe

Pyszne szybkie ciasto jagodowe...

Ciasto obłędnie krówkowe

Dodane przez: Młoda mama

Ciasto obłędnie krówkowe

Puszysty biszkopt, winna porzeczkowa...

Ciasto " jagodowy kaprys"

Dodane przez: Magster

CIASTO "JAGODOWY KAPRYS"

Dzisiaj podaję Wam przepis na delikatne...

Ciasto wafelkowo-krówkowe

Dodane przez: joan

Ciasto wafelkowo-krówkowe

Ciasto łączące moje ulubione słodkości....

ciacho

Dodane przez: marysiaz

Ciasto krówkowo - kakaowe

Tym razem postawiłam na ciasto...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE