Rolada z jabłkami i kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: białka oddzielić od żółtek, dodać sól do smaku, cukier i ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po 1 żółtku, ubijać. Mąki i proszek do pieczenia wymieszać, partjami dodawać do ubitej masy jajecznej, delikatnie mieszać. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, przekroić na ćwiartki, pokroić w bardzo cienkie paski. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać jabłka, posypać cynamonem, wylać ubite ciasto, delikatnie rozsmarować. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu delikatnie zdjąć papier i zwninąć wzdłuż dłuższego boku w roladę jabłkami do środka.
Zagotować 1 szklankę mleka, dodać wymieszany proszek budyniowy w pozostałym mleku, ugotować budyń. Pod przykryciem wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Do utartej masy dodawać po łyżce przestudzonego budyniu, ucierać na jednolitą masę.
Delikatnie rozwinąć roladę, posmarować lekko schłodzonym kremem(1/4 kremu zostawić do dekoracji), zwinąć ponownie roladę, zawinąć w papier i dobrze schłodzić. Po schłodzeniu dowolnie udekorować wierzch rolady, ponownie schłodzić.
Porady
1.ciasto można dodatkowo ozdobić wiórkami gorzkiej czekolady.
Komentarze