Ciasto delicja z kremem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek robimy nasz mięciuteńki biszkopt (bardzo polecam ten przepis na biszkopt, rewelacyjnie wychodzi, pięknie rośnie i jest bardzo mięciutki i puszysty)
Żółtka oddzielamy od białek-białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier wciąż miksując.
Mamy uzyskać sztywną, błyszczącą pianę. Miksujemy do rozpuszczenia cukru.
Dodajemy żółtka-miksujemy.
Następnie dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia-miksujemy na najniższych obrotach. Wykładamy do wyłożonej papierem blaszki.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy około 20 minut do suchego patyczka.
Wyciągamy, studzimy i kroimy na dwa spody.
MASA JABŁKOWA
Do jej przygotowania potrzebujemy 1300g jabłek.
Jabłka obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach i odciskamy sok.
Do garnka dajemy 2 łyżki masła, rozpuszczamy masło, dodajemy odciśnięte jabłka i smażymy je by zmiękły ok 10 minut. Następnie dodajemy 2 galaretki pomarańczowe i mieszamy. Smażymy mieszając by galaretki się rozpuściły i połączyły z masą.
Masę chwilę studzimy i wykładamy na pierwszy spód biszkoptowy.
Studzimy do końca i wstawiamy do lodówki by stężała.
KREM
Krem jest bardzo łatwy :)
Do garnka dajemy 1 litr mleka, dodajemy 2 duże budynie śmietankowe bez cukru po 64g, lub 3 zwykłe po 40g
dodajemy cukier i wszystko mieszamy do połączenia, gotujemy mieszając, do zgęstnienia.
Powstały budyń studzimy.
***spokojnie można go zrobić dzień wcześniej wieczorem
Do miski dajemy 250g miękkiego masła, dodajemy stopniowo ostudzony budyń.
I krem gotowy.
Krem wykładamy na stężałą masę jabłkową, wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem biszkoptowym.
Do miski dajemy składniki na polewę, następnie rozpuszczamy je nad kąpielą wodną lub dajemy na 1 min do mikrofali.
Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji
Polewamy ciasto, ja jeszcze dodatkowo posypałam je posypką :)
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc :)
Ciasto pięknie się kroi, pięknie wygląda i na prawdę wspaniale smakuje.
Idealnie nadaje się na wszelkie okazje, święta, imieniny, imprezy itp.
Komentarze