Ciasto Delicja z kremem i jabłkami

  • wyświetlono: 4527 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

Wspaniałe ciasto Delicja z kremem, jabłkami, na mięciuteńkim biszkopcie. Idealne na każdą okazję

18449562_1395927430468853_6147921139547772798_o (1)
  • 30 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

*proporcje są na dużą blaszkę około 25x35cm

***szklanka u mnie to zawsze 250ml

BISZKOPT

-6 jajek

-3/4 szkl mąki pszennej tortowej

-2 łyżki mąki ziemniaczanej

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

-0,5 szkl cukru



KREM

-2 duże budynie śmietankowe po 64g bez cukru

(lub 3 standardowe po 40g)

-3/4 szkl cukru

-1 litr mleka

-250g masła



WARSTWA JABŁKOWA

-2 łyżki masła

-ok 1300 g jabłek

-2 galaretki pomarańczowe



POLEWA

-100g czekolady mlecznej lub deserowej

-3 łyżki mleka

-25g masła

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Delicja z kremem i jabłkami

  • 1. Na początek robimy nasz mięciuteńki biszkopt (bardzo polecam ten przepis na biszkopt, rewelacyjnie wychodzi, pięknie rośnie i jest bardzo mięciutki i puszysty)



    Żółtka oddzielamy od białek-białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier wciąż miksując.
    Mamy uzyskać sztywną, błyszczącą pianę. Miksujemy do rozpuszczenia cukru.

    Dodajemy żółtka-miksujemy.

    Następnie dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia-miksujemy na najniższych obrotach. Wykładamy do wyłożonej papierem blaszki.
    Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy około 20 minut do suchego patyczka.
    Wyciągamy, studzimy i kroimy na dwa spody.

    MASA JABŁKOWA

    Do jej przygotowania potrzebujemy 1300g jabłek.

    Jabłka obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach i odciskamy sok.

    Do garnka dajemy 2 łyżki masła, rozpuszczamy masło, dodajemy odciśnięte jabłka i smażymy je by zmiękły ok 10 minut. Następnie dodajemy 2 galaretki pomarańczowe i mieszamy. Smażymy mieszając by galaretki się rozpuściły i połączyły z masą.

    Masę chwilę studzimy i wykładamy na pierwszy spód biszkoptowy.

    Studzimy do końca i wstawiamy do lodówki by stężała.



    KREM
    Krem jest bardzo łatwy :)

    Do garnka dajemy 1 litr mleka, dodajemy 2 duże budynie śmietankowe bez cukru po 64g, lub 3 zwykłe po 40g

    dodajemy cukier i wszystko mieszamy do połączenia, gotujemy mieszając, do zgęstnienia.

    Powstały budyń studzimy.

    ***spokojnie można go zrobić dzień wcześniej wieczorem

    Do miski dajemy 250g miękkiego masła, dodajemy stopniowo ostudzony budyń.

    I krem gotowy.

    Krem wykładamy na stężałą masę jabłkową, wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem biszkoptowym.

    Do miski dajemy składniki na polewę, następnie rozpuszczamy je nad kąpielą wodną lub dajemy na 1 min do mikrofali.

    Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji

    Polewamy ciasto, ja jeszcze dodatkowo posypałam je posypką :)
    Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc :)

    Ciasto pięknie się kroi, pięknie wygląda i na prawdę wspaniale smakuje.
    Idealnie nadaje się na wszelkie okazje, święta, imieniny, imprezy itp.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

biszkoptkremjabłkadelicjaszarlotkapyszne ciasto z jabłkami

Komentarze

Podobne przepisy

Serducho walentynkowe

Dodane przez: ewaeu

Serducho walentynkowe - ciasto z kremem i...

Połączenie ciasta kakaowego z kremem...

Ciasto z jabłkami i kremem karpatkowym.

Dodane przez: Di bloguje

Ciasto z jabłkami i kremem karpatkowym

Ciasto wyszło rewelacyjne i szybko...

Ciasto marchewkowe z jabłkami i kremem

Dodane przez: juchab

Ciasto marchewkowe z jabłkami i kremem

Pyszne wilgotne i piernikowe ciasto...

Jesienne ciasto z marchewką i jabłkiem

Dodane przez: cynamonoweszczescie

Jesienne ciasto marchewkowe z jabłkami i...

To ciasto łączy w sobie wiele ciekawych...

Złośnica

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto z jabłkami, cukinią i kremem cappuccino

Pyszne ciasto z jabłkami, cukinią...

Ciasto z jabłkami i kremem orzechowym

Dodane przez: czarrna

Ciasto z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto z jabłkami i kremem orzechowym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE