Ciasto Delicja z kremem i jabłkami

4.43 (200 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wspaniałe ciasto Delicja z kremem, jabłkami, na mięciuteńkim biszkopcie. Idealne na każdą okazję

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *proporcje są na dużą blaszkę około 25x35cm

    ***szklanka u mnie to zawsze 250ml

    BISZKOPT

    -6 jajek

    -3/4 szkl mąki pszennej tortowej

    -2 łyżki mąki ziemniaczanej

    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    -0,5 szkl cukru



    KREM

    -2 duże budynie śmietankowe po 64g bez cukru

    (lub 3 standardowe po 40g)

    -3/4 szkl cukru

    -1 litr mleka

    -250g masła



    WARSTWA JABŁKOWA

    -2 łyżki masła

    -ok 1300 g jabłek

    -2 galaretki pomarańczowe



    POLEWA

    -100g czekolady mlecznej lub deserowej

    -3 łyżki mleka

    -25g masła
Wystaw ocenę:

4.43 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Biszkopty

Ciasto delicja z kremem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek robimy nasz mięciuteńki biszkopt (bardzo polecam ten przepis na biszkopt, rewelacyjnie wychodzi, pięknie rośnie i jest bardzo mięciutki i puszysty)



    Żółtka oddzielamy od białek-białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier wciąż miksując.
    Mamy uzyskać sztywną, błyszczącą pianę. Miksujemy do rozpuszczenia cukru.

    Dodajemy żółtka-miksujemy.

    Następnie dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia-miksujemy na najniższych obrotach. Wykładamy do wyłożonej papierem blaszki.
    Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy około 20 minut do suchego patyczka.
    Wyciągamy, studzimy i kroimy na dwa spody.

    MASA JABŁKOWA

    Do jej przygotowania potrzebujemy 1300g jabłek.

    Jabłka obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach i odciskamy sok.

    Do garnka dajemy 2 łyżki masła, rozpuszczamy masło, dodajemy odciśnięte jabłka i smażymy je by zmiękły ok 10 minut. Następnie dodajemy 2 galaretki pomarańczowe i mieszamy. Smażymy mieszając by galaretki się rozpuściły i połączyły z masą.

    Masę chwilę studzimy i wykładamy na pierwszy spód biszkoptowy.

    Studzimy do końca i wstawiamy do lodówki by stężała.



    KREM
    Krem jest bardzo łatwy :)

    Do garnka dajemy 1 litr mleka, dodajemy 2 duże budynie śmietankowe bez cukru po 64g, lub 3 zwykłe po 40g

    dodajemy cukier i wszystko mieszamy do połączenia, gotujemy mieszając, do zgęstnienia.

    Powstały budyń studzimy.

    ***spokojnie można go zrobić dzień wcześniej wieczorem

    Do miski dajemy 250g miękkiego masła, dodajemy stopniowo ostudzony budyń.

    I krem gotowy.

    Krem wykładamy na stężałą masę jabłkową, wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem biszkoptowym.

    Do miski dajemy składniki na polewę, następnie rozpuszczamy je nad kąpielą wodną lub dajemy na 1 min do mikrofali.

    Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji

    Polewamy ciasto, ja jeszcze dodatkowo posypałam je posypką :)
    Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc :)

    Ciasto pięknie się kroi, pięknie wygląda i na prawdę wspaniale smakuje.
    Idealnie nadaje się na wszelkie okazje, święta, imieniny, imprezy itp.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Delicje Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować