Ciasto z czereśniami czerwonymi i zielonymi

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis mojej mamy. W dzieciństwie często robiła takie ciasto z różnymi owocami.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    10 dkg drożdży
    1 szklanka cukru
    3/4 zimnego mleka
    1 szklanka oleju
    4 jajka zmiksowane
    4 1/2 szklanki mąki
    40 dkg czereśni.
    1 słoiczek czereśni zielonych w syropie

    Kruszonka:

    1/2 margaryny Kasi
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 szklanki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Ciasto z czereśniami czerwonymi i zielonymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czereśnie opłukać, usunąć pestki. Składniki na kruszonkę wymieszać.
    Drożdże rozkruszyć wrzucić do miski. Następnie wsypać cukier, wlać mleko, wlać olej, wlać ubite jajka i na końcu wsypać mąkę. Miskę wstawić do lodówki na 2 godz. Miskę wyjąć z lodówki wszystko wymieszać. Przygotować formę o rozmiarach 20x32 wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem. Jednolitą masę wyłożyć na formę , ułożyć czereśnie i posypać kruszonką. Piekarnik nagrzać do 190 stopni . Piec około 35 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować