Ciasto wiśniowo-czekoladowe

5 (161 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Uwielbiam połączenie wiśni i czekolady.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt jasny:
    7 jajek
    7 łyżek mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    7 łyżek cukru
    Składniki na biszkopt kakaowy:
    3 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    3 łyżki kakao
    Składniki na krem czekoladowy:
    2 1/2 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    po 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
    2 czekolady mleczne lub gorzkie
    1 łyżka kakao
    3 wyparzone żółtka
    250 g masła lub margaryny
    Warstwa wiśniowa:
    1 słoik kompotu z wiśni ( 740g ) lub 400 wiśni świeżych i 3 szklanki wrzącej wody
    2 galaretki wiśniowe
    Polewa czekoladowa:
    100 g margaryny
    3 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    1 wyparzone jajko
    Dodatkowo:
    posiekane orzeszki ziemne
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto wiśniowo-czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wym. blachy 25x40
    Wykonanie biszkopta jasnego:
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać po jednej łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera dodając po 1 żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajeczno-cukrowej, wszystko razem lekko wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 25-30 minut w temp. 180 s C. Gdy ostygnie przekroić na pół
    Biszkopt kakaowy wykonać tak samo jak biszkopt jasny tyle, że pod koniec dodać łyżkę kakao.
    Wykonanie kremu: 1 szklankę mleka dokładnie wymieszać z mąką pszenną,ziemniaczaną i kakao. Resztę mleka zagotować z cukrem i wlać rozmieszane mąkę z kakao. Ugotować budyń o odstawić do wystudzenia. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Margarynę lub masło utrzeć na puch dodając po jednym żółtku, dodawać po łyżce zimny budyń ucierać, pod koniec dodać rozpuszczoną czekoladę i jeszcze raz wszystko razem wymieszać. Wstawić do lodówki.
    Wykonanie wiśni: Wiśnie odsączyć od soku, (ma być 3 szklanki soku jeśli nie ma dopełnić wodą) sok zagotować i wsypać galaretkę, wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia, dodać wiśnie, wymieszać.
    Wykonanie polewy;
    Margarynę roztopić z cukrem, ostudzić i dodać kakao, wymieszać. Jajko ubić na puch, wymieszać z polewą.
    Złożenie ciasta:
    Biszkopt jasny-połowa kremu-połowa wkładki wiśniowej-biszkopt ciemny-reszta kremu-reszta wkładki wiśniowej-biszkopt jasny. Polewa. Posypać orzeszkami. Schłodzić przed podaniem. Smacznego:)

Porady

Jeśli używamy świeżych wiśni, galaretkę rozpuszczamy w 3 szklankach wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować