Ciasto kawowo-makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto :
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Wymieszać w misce ze sobą mak mielony, bułkę tarta i kaszę mannę , oraz proszek do pieczenia, ucierając po łyżce wsypywać zmieszane składniki.
2.Na samym końcu ubić na sztywno pianę z białek, dodać do masy makowej, ostrożnie wymieszać łyżką, dodać olejek migdałowy, wymieszać.
Masę wylać na natłuszczoną tłuszczem blachę, wstawić do piekarnika, piec przez ok. 40 minut w 180 stop.
Upieczone ciasto, ostudzić, przekroić na połowę.
3.Masa kawowa
Kawę wsypać do szklanki, zalać gotowaną wodą, ostudzić, przelać przez sitko , aby fusy zostały na sicie.
4.Mieszankę bakaliową pokroić na drobniejsze kawałki.
5.Masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po łyżce ostudzonej kawy, ucierać.
Wyłożyć większą połowę kremu, na spód ciasta, na krem wyłożyć dżem, przykryć drugą połową ciasta.
Komentarze