Ciasto kawowo-makowe

0 (0 ocen)

Dla mojej rodzinki, chętnie piekę różne słodkości. Lubię eksperymentować i poznawać nowe smaki. Przepis zaczerpnięty z kolorowej gazetki.

Składniki:

  • Ciasto :
    mak mielony suchy - 30 dag
    cukier - 3/4 szkl
    jajka - 8 szt
    bułka tarta - 1 łyżka
    kasza manna - 3 łyżki
    cukier waniliowy - 1 opak
    olejek migdałowy - kilka kropli
    proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
    Masa kawowa
    masło - 1 kost
    kawa mielona - 2 łyżki
    woda gotowana - 0,5 szkl
    cukier puder - 0,5 szkl
    Dodatkowo :
    dżem z czarnej porzeczki - 1 słoik
    mieszanka studencka - 1 opak
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kawy

Ciasto kawowo-makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto :
    Białka oddzielić od żółtek.
    Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
    Wymieszać w misce ze sobą mak mielony, bułkę tarta i kaszę mannę , oraz proszek do pieczenia, ucierając po łyżce wsypywać zmieszane składniki.
  • 2. Na samym końcu ubić na sztywno pianę z białek, dodać do masy makowej, ostrożnie wymieszać łyżką, dodać olejek migdałowy, wymieszać.
    Masę wylać na natłuszczoną tłuszczem blachę, wstawić do piekarnika, piec przez ok. 40 minut w 180 stop.
    Upieczone ciasto, ostudzić, przekroić na połowę.
  • 3. Masa kawowa
    Kawę wsypać do szklanki, zalać gotowaną wodą, ostudzić, przelać przez sitko , aby fusy zostały na sicie.
  • 4. Mieszankę bakaliową pokroić na drobniejsze kawałki.
  • 5. Masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po łyżce ostudzonej kawy, ucierać.
    Wyłożyć większą połowę kremu, na spód ciasta, na krem wyłożyć dżem, przykryć drugą połową ciasta.
  • 6. Wierzch posmarować masą, posypać posiekanymi bakaliami.
    Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Kawa Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować