Ciasto wiewiórka

4.5 (195 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Cisto o wdzięcznej nazwie wiewiórka :) Naprawdę pyszne.
Puszyste i mięciutkie z orzechami, jabłkami
i rozgrzewającym cynamonem.
W sam raz, na jesienne dni. Ja piekę to ciasto, przez cały rok, ale kojarzy mi się
ono właśnie z jesienią. Bardzo polecam.
Jest proste i szybkie w przygotowaniu
i zawsze się udaje :)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki miodu
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka kakao
    150 ml. oleju
    3 jabłka
    1 szklanka orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto wiewiórka

Ciasto wiewiórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto wiewiórka 1. Jajka utrzeć z cukrem i miodem.
    Dodać mąkę, sodę proszek, cynamon
    i kakao. Następnie wlać olej i zmiksować. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać do ciasta. Na koniec wsypać orzechy.
  • Ciasto wiewiórka 2. Wszystko wymieszać łyżką.
    Ciasto wylać na blaszkę, wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą.
  • Ciasto wiewiórka 3. Piec 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
    Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować