Ciasto waniliowe z brzoskwiniami i budyniem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekkie, delikatne z budyniem i tym razem z brzoskwinią.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:

    2,5 szkl. mąki
    1 kostka masła /250 g/
    200 g waniliowego serka homogenizowanego
    2/3 szkl. cukru pudru
    3 łyżki cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    KREM:

    2 budynie waniliowe
    6 łyżek cukru
    3 szkl. mleka

    PONADTO:

    2 puszki brzoskwiń
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto

Ciasto waniliowe z brzoskwiniami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.
  • 2. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą rozwałkować na wielkość blaszki /25x35 cm/.
  • 3. Rozwałkowanym ciastem wypełnić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 4. Nakłuć widelcem.
  • 5. Podpiec przez 15 minut w temperaturze 200 stopni na złoty kolor.
  • 6. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować gęsty krem. Gorący budyń wylać na podpieczone ciasto.
  • 7. Brzoskwinie odsączyć, ułożyć na budyniu brzuszkami do góry lekko dociskając je w krem.
  • 8. Pozostałą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki, ułożyć na brzoskwiniach, lekko docisnąć między owocami. Resztki po bokach odciąć.
  • 9. Piec ok 40 min w 190 stopniach, do momentu, aż wierzch się zarumieni.
  • 10. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.
  • 11. Źródło: www.swiatciasta.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Budyń

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować