Ciasto z budyniem i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy z cukrem i solą na sztywno. Dodajemy żółtka. Wsypujemy mąkę z proszkiem, dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blachy 25x35 cm. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 °C. Studzimy.
2.Budyń z mąką mieszamy z 1/2 szkl. mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i margaryną. Wlewamy budyń, gotujemy, mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorącą wykładamy na biszkopt. Studzimy.
3.Galaretki rozpuszczamy w 1/2 l gorącej wody. Brzoskwinie osączamy, kroimy w mniejsze cząstki. Układamy na cieście, zalewamy tężejącą galaretką. Gdy zastygnie, dekorujemy startą czekoladą. Schładzamy.
Porady
RADY Bożeny Wójcik
Do placka można użyć innych owoców, np. truskawek, a zamiast czekoladą posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze