Ciasto szpinakowo-piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmroź rozmróź i zmiksuj blenderem na gładką masę.
Jeśli używasz świeżego szpinaku, to należy go umyć, a następnie
podgrzewać prze 2 minuty aż lekko zwiędnie. Potem można tak samo
zblendować. Jajka doprowadź do temperatury pokojowej. Rozbij je i ubij z
cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie wlej powoli olej, stale
ubijając masę. Dodaj pulpe szpinakową i zmiksuj. Mąkę przesiej przez
sitko wraz z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy i zmiksuj tylko do
połączenia składników. Masę wylać do formy o wymiarach 24 na 38 cm.
Piecz przez ok. 40 – 45 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Przygotuj biszkopt piernikowy. Białka oddziel od żółtek i ubij na
sztywną pianę. Wsyp cukier i ubijaj, aż do rozpuszczenia. Żółtka
wymieszaj dokładnie z olejem, dodaj do jajek i zmiksuj. Mąkę wymieszaj z
kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito,
dodaj do reszty składników i wymieszaj całość łyżką. Masę
przełóż do formy 24 na 38 i piecz około 20 minut w temperaturze 160
stopni.
3.Przygotuj masę. Żelatynę rozpuść we wrzątku i dokładnie
wymieszaj, aby nie było grudek. Śmietanę zmiksuj na puszystą masę,
dodaj porcjami serek mascarpone, tężejącą żelatynę i
Cukier puder do smaku. Masę wyłóż na ciasto szpinakowe. Wierzch
przykryj biszkoptem piernikowym. Wierzch udekoruj polewą czekoladową.
Komentarze