Ciasto szpinakowo-piernikowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Jego kolory pobudzają apetyt, a smakuje znakomicie.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki ciasta szpinakowego:
    450 g opakowanie mrożonego szpinaku lub świeżego
    2/3 szklanki oleju rzepakowego
    ¾ szklanka cukru kryształu
    3 jajka
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki biszkoptu piernikowego:
    4 jaja
    ¼ szklanki oleju rzepakowego
    5 łyżek cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 Łyżka kakao
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki masy:
    1 i 1/3 szklanki serka mascarpone
    1,5 szklanki śmietany 30%
    4 łyżeczki żelatyny
    ¼ szklanki wrzątku
    Cukier puder
    Ponadto: polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik

Ciasto szpinakowo-piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmroź rozmróź i zmiksuj blenderem na gładką masę.
    Jeśli używasz świeżego szpinaku, to należy go umyć, a następnie
    podgrzewać prze 2 minuty aż lekko zwiędnie. Potem można tak samo
    zblendować. Jajka doprowadź do temperatury pokojowej. Rozbij je i ubij z
    cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie wlej powoli olej, stale
    ubijając masę. Dodaj pulpe szpinakową i zmiksuj. Mąkę przesiej przez
    sitko wraz z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy i zmiksuj tylko do
    połączenia składników. Masę wylać do formy o wymiarach 24 na 38 cm.
    Piecz przez ok. 40 – 45 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Przygotuj biszkopt piernikowy. Białka oddziel od żółtek i ubij na
    sztywną pianę. Wsyp cukier i ubijaj, aż do rozpuszczenia. Żółtka
    wymieszaj dokładnie z olejem, dodaj do jajek i zmiksuj. Mąkę wymieszaj z
    kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito,
    dodaj do reszty składników i wymieszaj całość łyżką. Masę
    przełóż do formy 24 na 38 i piecz około 20 minut w temperaturze 160
    stopni.
  • 3. Przygotuj masę. Żelatynę rozpuść we wrzątku i dokładnie
    wymieszaj, aby nie było grudek. Śmietanę zmiksuj na puszystą masę,
    dodaj porcjami serek mascarpone, tężejącą żelatynę i
    Cukier puder do smaku. Masę wyłóż na ciasto szpinakowe. Wierzch
    przykryj biszkoptem piernikowym. Wierzch udekoruj polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować