To moja wersja paluszków rybnych z dodatkiem aromatycznym dodatków.
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
1 szklanka=250 ml
Składniki:
40 dag filetów z polędwicy dorsza
Pół szklanki ugotowanego białego ryżu
1 czerstwa bułka+mleko do namoczenia
kilka łyżek bułki tartej do obtoczenia bułek
1 duże jajko
3 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki posiekanych liści lubczyku
Sól, pieprz
Olej rzepakowy do smażenia
Paluszki dorszowe z koperkiem i lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta z dorsza pokrój na mniejsze kawałki, dokładnie wyjmij z niego ości, a następnie zmiel i przełóż do miski. Bułkę namocz w mleko, a gdy zmięknie dokładnie odciśnij ja z nadmiaru mleka i dodaj do ryby. Dodaj ryż, jajko, koperek, lubczyk oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie całość. Uformuj niewielkie paluszki i obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor.
Komentarze