Ciasto styropian - sernik bez sera

4.5 (156 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne, delikatne wnętrze i chrupiąca kruszonka - uczta dla podniebienia.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    450 g mąki tortowej
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 g margaryny
    Masa śmietanowa:
    1200 ml śmietany 18%
    3/4 szklanki cukru
    1 budyń śmietankowy
    200 g wiórków kokosowych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 białek
    szczypta soli

Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Jajko

Ciasto styropian - sernik bez sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zagnieść ręcznie lub w robocie na kruszonkę.
  • 2. W dużej misce wymieszać śmietanę, z cukrem, budyniem, proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć z masą śmietanową.
  • 3. Na blaszkę (36x25cm) wyłożyć połowę ciasta, dokładnie wylepić nim spód. Na ciasto wylać masę śmietanową. Wierzch posypać pozostałą porcją kruszonki. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 55-60 minut. Przed pokrojeniem ciasto wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować