Styropian, czyli sernik bez sera

5 (152 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Sernik bez sera? To cisto właśnie tak smakuje - jak delikatny sernik i dla niewtajemniczonych - nikt się nie domyśli, że nie ma w nim ani grama sera. Piekłam je już niejednokrotnie i za każdym razem wychodzi pyszne.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    3 szklanki mąki pszennej
    6 żółtek
    250g masła lub margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 szczypta soli
    Pianka śmietankowa:
    1,2 litra śmietany 18%
    1 szklanka cukru
    2 budynie śmietankowe
    6 białek
    1 szczypta soli
    Dodatkowo:
    dżem (opcjonalnie)

Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Styropian, czyli sernik bez sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-191qtnk 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą.
    Dodać żółtka wymieszane z masłem i zagnieść.
    Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3 części.
    Mniejszą część włożyć do zamrażalki.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciastem i ponakłuwać.
    Piec 15 minut w 190 stopniach.
    Wyjąć i ostudzić.
  • image-0okltv2 2. Białka (z solą) ubić na sztywno.
    Wsypać cukier i zmiksować do konsystencji gładkiej bezy.
    Dodać proszek budyniowy.
    Masę połączyć (stopniowo) ze śmietaną - delikatnie mieszając łyżką.
  • image-25a4xit 3. Podpieczony spód posmarować dżemem.
    Na ciasto przelać piankę śmietankową.
    Wyjąć z zamrażalnika mniejszą porcję ciasta i zetrzeć na piance.
    Piec 50 minut w 180 stopniach
    Po wystygnięciu posypać pudrem.

Porady

UWAGA: Przez pierwsze 30 minut od wyłączenia piekarnika nie otwierać drzwiczek. Później delikatnie uchylić i studzić ciasto przez około 60 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować