Ciasto styropian (sernik bez sera)

4 (2 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Oszukany serniczek:) Zamiast sera zrobiony jest ze śmietany.
Ciasto jest łatwe do zrobienia, a przy tym delikatne i smaczne.
Na zewnątrz kruszonka, a w środku, delikatna masa śmietankowo budyniowa.
Przepis na to ciasto mam od lat, ale dawno go nie robiłam.

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru
    250 g. masła
    5 żółtek

    Masa śmietanowa:
    3 duże śmietany 18% (każda po 330 g.)
    1 szklanka cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
    5 białek
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto styropian (sernik bez sera) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto styropian (sernik bez sera) 1. Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia i cukier.
    Wymieszać. Następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło.
    Wysiekać, następnie zrobić dołek i wbić żółtka.
    Wszystko zagnieść palcami, tak żeby powstała kruszonka.
  • Ciasto styropian (sernik bez sera) 2. Śmietanę przełożyć do miski, dodać, cukier, proszek do pieczenia
    i ekstrakt waniliowy. Zmiksować.
    Na koniec wsypać budyń i jeszcze chwilę miksować, do połączenia składników.

    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy śmietanowej
    i wymieszać łyżką.
  • Ciasto styropian (sernik bez sera) 3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Moja blaszka ma otwierany rant,
    więc wyłożyłam tylko spod. Boki nasmarowałam masłem i posypałam mąką.
    Do tak przygotowanej blaszki wyłożyć połowę kruszonki. Lekko docisnąć.
    Następnie wylać masę śmietanową, wyrównać powierzchnię.
    Wierzch posypać resztą kruszonki.

    Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego
    do temperatury 160 stopni i piec 1 godzinę.

    Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na godzinę.
    Następnie uchylić piekarnik i zostawić ciasto do wystudzenia.
  • Ciasto styropian (sernik bez sera) 4. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana 18%

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować