ciasto styropian - sernik bez sera

  • wyświetlono: 47801 |
  • dodany do książki kucharskiej: 15 |
  • polecenia: 1

pyszne, piankowe ciasto, smakuje jak sernik a jest bez sera, jedno z moich ulubionych ciast, polecam!

P1018962_Fotor
  • 120min

Składniki

SKŁADNIKI: *przepis na dużą blachę

CIASTO:

-3 szklanki mąki pszennej
-6 żółtek
-250 g margaryny
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 szklanki cukru
-2 opakowania cukru waniliowego, lub jak kto woli 2 łyżki
-szczypta soli

MASA SEROWA-ŚMIETANOWA
-1000 g śmietany 18% gęstej
-6 białek
-szkl cukru
-2 budynie śmietankowe
-szczypta soli

dodatkowo
-cukier puder
-1 słoiczek dżemu porzeczkowego

Sposób przygotowania przepisu:

ciasto styropian - sernik bez sera

  • ciasto1. ciasto
    Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Do całości wbijamy żółtka (białka odkładamy bo będą potrzebne do masy śmietanowej)
    Margarynę siekamy na mniejsze kawałki, z całości wyrabiamy ciasto, nie wyrabiamy zbyt długo, tylko do połączenia się składników, tak by ciasto było gładkie.
  • ciasto2. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 1/3 2/3

    Mniejszą część wkładamy do zamrażarki.
    Większą wałkujemy i dajemy do wcześniej posmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą blaszki.
  • dżem3. Kolejnym etapem w moim przypadku było posmarowanie ciasta dżemem porzeczkowym, jeśli nie macie ochoty nie musicie tego robić :-) jednak polecam takie urozmaicenie :-)
  • piana4. masa

    Białka wraz z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.

    Następnie stopniowo dodajemy cukier.
    WAŻNE ubijamy wszystko aż do rozpuszczenia cukru, na gładką, lśniącą bezę.

    Następnie do całości dodajemy 2 budynie śmietankowe, wszystko miksujemy.
  • masa5. Ostatnim etapem jest dodanie do całości śmietany. Śmietana musi być gęsta, dlatego 12 % się nie nadaje.
    Dodajemy śmietanę i mieszamy łyżką, delikatnie.
  • ciasto6. Masę wylewamy na ciasto, na wierzch trzemy, lub urywamy kawałeczki mniejszej części ciasta.
  • upieczone ciasto 7. Ciasto pieczemy w temp 170 stopni około 50 minut, i tutaj WAŻNE
    Nie wyciągamy ciasta od razu z piekarnika, bo opadnie, wyłączamy piekarnik i 30 minut go nie otwieramy. Następnie lekko uchylamy drzwiczki i czekamy 1 godzinkę.
    Ciasto jeszcze lekko ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
    I gotowe. Ciasto zawsze wychodzi, tylko trzeba pamiętać o tych zasadach:-)

    Jest pyszne, piankowe, delikatne, i bardzo fajnie się prezentuje.Polecam gorąco

Porady

WAŻNE
Nie wyciągamy ciasta od razu z piekarnika, bo opadnie, wyłączamy piekarnik i 30 minut go nie otwieramy. Następnie lekko uchylamy drzwiczki i czekamy 1 godzinkę.

-śmietana musi być bardzo gęsta
-cukier w białkach musi się całkowicie rozpuścić

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciemoj_niedzielny_obiad

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Styropian

Dodane przez: celkapatelka

Ciasto "Styropian"

Nie ma potrzeby biegać do sklepu...

SERNIK bez SERA

Dodane przez: Maggie79

SERNIK bez SERA

Całkiem niedawno bo 30 lipca był...

Sernik bez sera

Dodane przez: 23ewelina

Sernik bez sera

Tańsza wersja prawdziwego sernika.:))

Styropian z żurawiną

Dodane przez: MałaMi

Ciasto styropian z żurawiną, czyli "sernik"...

Obłędny w smaku wypiek! Idealnie...

Ciasto Styropian

Dodane przez: DeserekTV

Ciasto Styropian

Przepis na Ciasto Styropian to...

Sernik bez sera

Dodane przez: Basia84

Sernik bez sera

Pyszny sernik bez sera zaskoczy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE