Stefanka to już u nas tradycja na każde Święta ;) kruche placki miękną pod wpływem masy, dlatego najsmaczniejsza jest na drugi dzień po przygotowaniu :)
1 godz. 10 min
Składniki:
Blaty:
1/2 kg mąki
2 jajka
2 łyżki miodu
1 kostka masła lub margaryny
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka sody
Ciasto "stefanka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie do którego wbijamy jajka, dodajemy kostkę tłuszczu, miód, cukier i sodę. Wszystko siekamy, a następnie szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 3 części, każdą część rozwałkowujemy na placki wielkości dna blachy (u mnie na odwróconych blaszkach 25x36). Pieczemy około 5-7 minut (do zrumienienia na złoty kolor) w rozgrzanym piekarniku.
2.Krem: Kaszę mannę gotujemy z cukrem na mleku. Studzimy. Masło lub margarynę ucieramy mikserem na puch, dodajemy stopniowo kaszę mannę i zapach cytrynowy.
3.Ostudzone placki przekładamy masą. Polewamy polewą. Można posypać wiórkami lub posypką cukrową.
4.Polewa: Wszystkie składniki przekładamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszając gotujemy około 5-10 minut. Polewamy ciasto od razu.
Komentarze