Ciasto "Stefanka"

4.5 (140 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Stefanka to już u nas tradycja na każde Święta ;) kruche placki miękną pod wpływem masy, dlatego najsmaczniejsza jest na drugi dzień po przygotowaniu :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Blaty:
    1/2 kg mąki
    2 jajka
    2 łyżki miodu
    1 kostka masła lub margaryny
    1/2 szkl. cukru
    1 łyżeczka sody

    Krem:
    5 łyżek cukru
    1/2 litra mleka
    5 łyżek kaszy manny
    1 kostka margaryny lub masła
    1 zapach cytrynowy

    Polewa:
    1/2 kostki masła
    1/2 kostki margaryny
    1/2 szkl. cukru
    2 łyżki wody
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik Desery

Ciasto "stefanka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie do którego wbijamy jajka, dodajemy kostkę tłuszczu, miód, cukier i sodę. Wszystko siekamy, a następnie szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 3 części, każdą część rozwałkowujemy na placki wielkości dna blachy (u mnie na odwróconych blaszkach 25x36). Pieczemy około 5-7 minut (do zrumienienia na złoty kolor) w rozgrzanym piekarniku.
  • 2. Krem: Kaszę mannę gotujemy z cukrem na mleku. Studzimy. Masło lub margarynę ucieramy mikserem na puch, dodajemy stopniowo kaszę mannę i zapach cytrynowy.
  • 3. Ostudzone placki przekładamy masą. Polewamy polewą. Można posypać wiórkami lub posypką cukrową.
  • 4. Polewa: Wszystkie składniki przekładamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszając gotujemy około 5-10 minut. Polewamy ciasto od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować