Ciasto Stefanka

4.5 (162 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepis dostałam od mojej Mamy , pamiętam jak na każde święta i okazje rodzinne piekła Stefankę a ja nie wiedziałam ze jest tam grysik ,którego nie lubiłam :) plus jest taki że tak naprawdę nie czuć w ogóle grysiku a smak jest delikatny , nie za słodki i rozpływa się w ustach

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto :
    - 600 g mąki typ 550
    - 2 jajka + 1 żółtko
    - 100 g miodu - 4 płaskie łyżki
    - 200 g schłodzonego masła
    - 2 duże łyżki śmietany 18 %
    - 140 g cukru
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej ( można ją zastąpić proszkiem do pieczenia)
    - kilka kropel olejku waniliowego

    Masa grysikowa :
    - 1 litr mleka
    - 9 dużych łyżek kaszy manny ( grysiku)
    - 300 g cukru pudru lub zmielonego cukru białego
    - 300 g masła

    Polewa :
    - 100 g czekolady mlecznej
    - 100 g czekolady gorzkiej
    - pół szklanki cukru
    - 50 ml spirytusu (jeśli będą jadły dzieci nie dodawać )
    - pół szklanki wody

    Dodatkowo :
    - 400 g powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto stefanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść szybko do jednolitej konsystencji ,podzielić na trzy równe części ,
    blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozwałkować ciasto ,zrobić tak ze wszystkimi częściami i na papierze wstawić do lodówki na 20 minut .
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni i każdy blat ciasta piec 10-13 minut do złotego koloru,
    odstawić do ostudzenia,
  • 2. Składniki na polewę ( bez spirytusu )zagotować i doprowadzić do konsystencji gęstej śmietany,
    zdjąć z ognia i po 10 minutach dodać spirytus ,wymieszać i odstawić do ostudzenia.
  • 3. Mleko na masę grysikową połączyć z grysikiem i na wolnym ogniu gotowac kilka minut aż zgęstnieje ,cały czas mieszając żeby się nie porobiły grudki ,ostudzić .
    Masło utrzeć z cukrem pudrem na białą masę
    i dodawać stopniowo zimny grysik (powinien być dość gęsty )
  • 4. Pierwszy blat ciasta układamy na blaszce z papierem ,smarujemy połową powideł ,na powidła wykładamy połowę masy ,kładziemy na to drugi blat i delikatnie dociskamy ,smarujemy powidłami
    i wykładamy resztę masy ,przykrywamy trzecim blatem i polewamy letnią polewą .Wstawiamy do lodówki lub dajemy w chłodne miejsce na kilka godzin a potem przechowujemy w lodówce .
    Ciasto najlepsze jest po dwóch dniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa grysikowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować