1.Makę przesiać do miski, dodać masło, miód i sodę. Jaja utrzeć z cukrem , dodać łyżkę wody. Przełożyć do miski z mąką i masłem, zagnieść ciasto. Podzielić na 4 równe części, każdą rozwałkować na cienki placek o śerdnicy 25 cm. Okrągłą formę o średnicy 26 cm posmarować masłem i posypać mąką. Krążki piec kolejno 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Mleko zagotować, wsypać kaszę mannę i mieszając, gotować 5 min. Pod koniec wsypać cukier. Masło utrzeć i dalej ucierając , dodawać po łyżce zimną kaszę. Doprawić do smaku sokiem z cytryny.
Wszystkie składniki polewy gotować 5 min na wolnym ogniu stale mieszając.
Krążki ciasta przełożyć masą i posypać mielonymi orzechami włoskimi. Po wierzchu polać polewą . Gotowe ciasto wstawić do lodówki.
Komentarze