Stefanka

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

stefanka to moje ulubione ciasto. Polecam

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    40 dkg mąki
    5 dkg masła
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka sody oczyszczanej
    2 jajka
    15 dkg cukru
    1 łyżeczka margaryny

    Masa;
    2 szklanki mleka
    5 łyżek kaszy manny
    1/2 szklanki cukru
    20 dkg masła
    sok z jednej cytryny

    Polewa:
    3 łyzki mleka
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżka masła
    1 łyżka kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Stefanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makę przesiać do miski, dodać masło, miód i sodę. Jaja utrzeć z cukrem , dodać łyżkę wody. Przełożyć do miski z mąką i masłem, zagnieść ciasto. Podzielić na 4 równe części, każdą rozwałkować na cienki placek o śerdnicy 25 cm. Okrągłą formę o średnicy 26 cm posmarować masłem i posypać mąką. Krążki piec kolejno 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
    Mleko zagotować, wsypać kaszę mannę i mieszając, gotować 5 min. Pod koniec wsypać cukier. Masło utrzeć i dalej ucierając , dodawać po łyżce zimną kaszę. Doprawić do smaku sokiem z cytryny.
    Wszystkie składniki polewy gotować 5 min na wolnym ogniu stale mieszając.
    Krążki ciasta przełożyć masą i posypać mielonymi orzechami włoskimi. Po wierzchu polać polewą . Gotowe ciasto wstawić do lodówki.

Porady

Do ciasta polecam wino francuskie półsłodkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować