Ciasto serce z palonej bezy

4.2 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Biszkopt z kwaskową masą z czarnej porzeczki, obłożony słodką, paloną, włoską bezą.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt (foremka serce o wymiarach ok 24x26cm):
    Jajka - 6szt
    Cukier - 100g
    Mąka pszenna - 140g
    Mąka ziemniaczana - 20g
    Olej - 3 łyżki
    Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    + likier porzeczkowy do nasączenia biszkoptu

    Masa:
    Porzeczki czarne - 250g
    Cukier - 3 łyżki
    Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
    Mascarpone - 250g

    Beza włoska:
    Białka jaj - 3szt
    Cukier - 220g
    Woda - 45ml
Wystaw ocenę:

4.2 (5 ocen)

Ciasto serce z palonej bezy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy z cukrem do uzyskania sztywnej piany. Dodajemy pojedynczo żółtka, następnie olej, przesiane mąki z proszkiem, cały czas ubijając.

    Biszkopt przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut (do suchego patyczka).
    Po ostudzeniu kroimy biszkopt na pół. Dolna połowę nasączamy likierem.

    Masa:
    Porzeczki mieszamy z cukrem. Gotujemy na małym ogniu (w razie potrzeby, na początku można dodać łyżkę wody). Miksujemy owoce blenderem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i podgrzewamy jeszcze, aż masa zgęstnieje. Studzimy.
    Ostudzone łączymy z serkiem mascarpone i dobrze mieszamy.
    Masę wykładamy na dolny blat biszkoptu, przykrywamy górnym blatem i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

    Beza włoska:
    Wodę oraz 200g cukru mieszamy w garnku z grubym dnem. Podgrzewamy na małym ogniu. Nie mieszamy! Musimy doprowadzić syrop cukrowy do temperatury 118 stopni. Do kontrolowania temperatury używamy termometru cukierniczego lub kuchennego. Gdy temperatura będzie się zbliżała do 100 stopni, przygotowujemy białka. Ubijamy je z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Kiedy syrop cukrowy osiągnie 118 stopni, zdejmujemy z ognia i wąskim strumieniem wlewamy do białek, cały czas ubijając je na najwyższych obrotach miksera. Miksujemy około 10 minut - beza powinna być sztywna, błyszcząca i wrócić do temperatury pokojowej.

    Bezę nakładamy na ciasto za pomocą szprycy lub łyżki. Opalamy palnikiem gazowym. Ciasto jest najlepsze po schłodzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować