Bezy migdałowe

5 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Miałam ochotę na bezy, ale chciałam trochę pokombinować.
Wiadomo, że przy bezach trzeba uważać. Nie wolno z niczym przesadzić, bo piana opadnie i nic z tego nie będzie. Dodałam zmielone migdały.
Na każde białko, 1 łyżka migdałów. Bezy wyszły pyszne. Bardzo kruche.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 białka
    szczypta soli
    5 łyżek cukru
    3 łyżki zmielonych migdałów
    kilka kropel soku z cytryny
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Bezy migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bezy migdałowe 1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie po łyżce dodawać cukier.
    Po każdym dodaniu cukru, przez chwilę miksować, żeby cukier się rozpuścił.
    Kiedy piana będzie już gęsta, wcisnąć kilka kropel soku z cytryny i wsypać
    zmielone migdały.
  • Bezy migdałowe 2. Wymieszać delikatnie łyżką. Gotową masę, przełożyć do rękawa cukierniczego.
    Wyciskać beziki na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
    Można też wykładać łyżką.
  • Bezy migdałowe 3. Bezy suszyć w piekarniku, nagrzanym do 100 stopni z termoobiegiem, 1,5 godziny.
    Po tym czasie, uchylić drzwiczki piekarnika i suszyć jeszcze pół godziny.

Porady

Żeby bezy długo zachowały świeżość, przechowujemy je w puszce lub słoiku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować