Ciasto orzechowa pychotka

  • wyświetlono: 1991 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

połączenie jabłek, orzechów i bezy

viki2903
  • 10 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

(forma 20x30cm)
ciasto orzechowe:
260 g mąki
100 g orzechów włoskich
100 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
170 g masła
beza:
3 białka
150 g cukru drobnego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
krem cytrynowy:
2 szklanki mleka
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
skórka otarta z 1 cytryny
200 g masła
dodatkowo:
3 duże jabłka
2 łyżki cukru
sok z 1 cytryny
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka wody

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto orzechowa pychotka

  • 1. ciasto:
    Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, posiekane drobno orzechy i cukier. Dodajemy żółtka i masło, zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią i odkładamy do lodówki na ci najmniej 30 minut. Ciasto po leżakowaniu w lodówce dzielimy na dwie części. Pierwszą część rozwałkowujemy cienko , układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i pieczemy w 160 stopniach przez 35 minut.
    Drugą część ciasta pieczemy z bezą. Ubijamy na sztywno białka z cukrem, następnie dodajemy sok z cytryny i mąkę i delikatnie mieszamy.
    Drugą część ciasta rozwałkowujemy, przekładamy na blaszkę,smarujemy ubitymi białkami i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 30 minut.
    krem:
    Szklankę mleka zagotowujemy. W drugiej szklance mleka mieszamy żółtka z cukrem i mąkami. Kiedy mleko zacznie się gotować wlewamy mieszankę z żółtkami i gotujemy budyń. Budyń studzimy.
    Miękkie masło ucieramy dodając stopniowo budyń oraz skórkę otartą z cytryny.
    dodatkowo:
    Jabłkami obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Plasterki przekładamy do rondla, skrapiamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem i podgrzewamy do momentu, aż zaczną robić się lekko miękkie. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z łyżce wody i dolewamy do gotujących się jabłek. Mieszamy, aby jabłka pokryły się powstałym żelem. Studzimy.
    Złożenie:
    Na pierwszy blat ciasta wykładamy jabłka, następnie krem i przykrywamy blatem z bezą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bezaciasto z orzechamiciasto krucheciasto z jabłkamiciasto z beząciasto z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Pychotka

Dodane przez: Goszka

Ciasto Pychotka

Nie bez powodu to ciasto nosi nazwę...

Familijna pychotka

Dodane przez: 2milutka

Ciasto "Familijna pychotka"

To ciasto to mój osobisty faworyt...

Ciasto Pychotka/Pani Walewska

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto Pychotka/Pani Walewska

Jest to wspaniałe ciasto składające...

Pychotka ananasowa

Dodane przez: 2milutka

Ciasto Pychotka ananasowa

Kruche ciasto w połączeniu z bakaliową...

Ciasto pychotka - Pani Walewska

Dodane przez: Anyzkowo

Ciasto pychotka - Pani Walewska

Przepyszne ciasto z bezą i kremem...

image-1bvu1ym

Dodane przez: joanna23

CIASTO PYCHOTKA

Ciasto, które zachwyci WSZYSTKICH...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE