ciasto Rozkosz

  • wyświetlono: 1099 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Świetne lekkie, orzeźwiające i pięknie prezentujące się ciasto. Idealne na przyjęcia oraz do niedzielnej kawy.

45645827_1063026080558031_9140329647345500160_n (1)
  • 15 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

biszkopt
4 jajka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

masa jogutrowa:
duży jogurt grecki 400g -500g
2 galaretki truskawkowe
500 ml wrzątku

biszkopty okrągłe 1 opakowanie

mus jabłkowy
1 kg jabłek - dowolnych
2 galaretki pomarańczowe + 1 czubata łyżka żelatyny
100 ml wody

pianka:
1 śnieżka
1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa
200 ml zimnego mleka
250 ml wrzątku

dekoracja:
ja użyłam pomarańczy, tartej czekolady oraz owocu granata,

Sposób przygotowania przepisu:

ciasto Rozkosz

  • 1. biszkopt
    - oddzielić żółtka od białek, z białek ubić pianę na sztywno,
    - dodawać po łyżce cukru i po 1 żółtku, dalej ubijać, dodać cukier waniliowy,
    - dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć za pomocą łyżki
    - gotowe ciasto wylać na formę 25/36 cm wyłożoną papierem do pieczenia
    - wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C na 20-25 minut

    masa jogutrowa:
    - galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostudzenia,
    - jak tylko galaretka zaczyna tężeć łączymy ją z jogurtem greckim za pomocą miskera,
    - masę wykładamy na wcześniej upieczony i wystudzony biszkopt,

    biszkopty okrągłe:
    - na masę jogurtową układamy biszkopty okrągłe 180g
    - ciasto wkładamy do lodówki i szykujemy kolejną warstwę

    mus jabłkowy:
    - jabłka umyć, obrać usunąć gniazda nasienne pokroić w kostkę
    - przełożyć do garnka, wlać wodę
    - gotować na małym ogniu około 10 minut, od czasu do czasu mieszając
    - za pomocą tłuczka do ziemniaków, bądź blendera rozdrobnić jabłka, dodać galaretki i delikatnie mieszać z jabłkami na malutkim ogniu do rozpuszczenia się galaretek -OSTROŻNIE żeby się nie poparzyć
    - wystudzić, jak masa jabłkowa zaczyna gęstnieć wyłożyć na biszkopty i wstawić do lodówki na 30 minut,

    pianka:
    - galaretkę rozpuścić i ostudzić
    - do wysokiego naczynia wlać mleko i dodać śnieżkę, ubić za pomocą miksera, na koniec ubijania dodać wystudzoną galaretkę, połączyć i wyłożyć na ciasto

    dekoracja:

    ja użyłam pomarańczy, tartej czekolady oraz owocu granata,
    gotowe ciasto wstawiłam na noc do lodówki,
    uwagi polecam ciasto "przekładać warstwami" w blaszce do pieczenia wyłożonej 2 razy papierem do pieczenia, łatwiej nam później będzie wyjąć i kroić gotowe ciasto

Porady

uwagi polecam ciasto "przekładać warstwami" w blaszce do pieczenia wyłożonej 2 razy papierem do pieczenia, łatwiej nam później będzie wyjąć i kroić gotowe ciasto

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto na niedzielęorzeźwiająceładneciasto rozkosz

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto"  biało-czarna rozkosz"

Dodane przez: bpuzio

ciasto" biało-czarna rozkosz"

trzeba spróbować żeby zrozumieć!!...

Hiszpańska rozkosz

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto Hiszpańska rozkosz z pianką i bezami

Ciasto z delikatną pianka z dodatkiem...

TRUSKAWKOWA ROZKOSZ

Dodane przez: okulewicza

CIASTO TRUSKAWKOWA ROZKOSZ

Znakomite ciasto z mnóstwem truskawek....

Truskawkowa rozkosz

Dodane przez: marzena86kb

Ciasto truskawkowa rozkosz

Ciasto idealne na upały, choć ja...

image-0edfj2d

Dodane przez: gosia_ze

Ciasto Kubańska rozkosz

Powidła śliwkowe idealnie komponują...

image-16ujmki

Dodane przez: Urszula Sadowa

Ciasto cappuccinowa rozkosz

Kto lubi kawę na pewno będzie mu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE