CIASTO " BISZKOPTOWA ROZKOSZ "

3.6 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Mam dziś dla was przepyszne ciasto które jest niby szybkie w przygotowaniu jedyny czas oczekiwania to to aby stężały galaretki ponieważ samo ciasto to raptem 15 minut pieczenia, po przepis zapraszam na blog który można wyszukać przez Google jako kuchnia domowa agi

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na ciasto jasne :

    4 jajka rozmiar M,
    0,5 szklanki mąki pszennej,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    0,5 szklanki cukru,
    1 szczypta soli drobnej
    składniki na ciasto ciemne :

    4 jajka rozmiar M,
    0,5 szklanki mąki pszennej,
    0,5 szklanki cukru,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 szczypta soli drobnej,
    1 łyżka kakao
    dodatkowo :

    1 puszka pulpy mango 850 g,
    2 galaretki miętowo - jabłkowe 75 g każda,
    2 galaretki malinowe 77 g każda,
    1 galaretka wiśniowa 75 g,
    6 szklanek gotowanej wody
Wystaw ocenę:

3.6 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto " biszkoptowa rozkosz " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Przygotować galaretkę która jest jedna i pozostawić do całkowitego zastygnięcia, następnie oddzielić białka od żółtek. Pianę ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywno następnie dodawać po jednym żółtku i także zmiksować. Po zmiksowaniu dodać obie mąki oraz proszek do pieczenia i także zmiksować
  • 2. Przygotowane ciasto przełożyć na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni piec 15 minut, następnie przełożyć na ścierkę i studzić na kratce
  • 3. Gdy jasne ciasto stygnie należy przygotować ciasto ciemne dokładnie tak samo jak jasne z tym że dodając jeszcze kakao i piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut. Po upieczeniu zdjąć papier i studzić ciasto na kratce
  • 4. Gdy ciasta stygną przygotować dwa opakowania dowolnych galaretek rozpuszczając je w 2 szklankach gotowanej wody a ostygnięte ciasta przekroić na dwa blaty w sumie będzie cztery kawałki ciasta. Jeden dowolny blat ułożyć na dnie blaszki
  • 5. Na wyłożone dowolne ciasto przełożyć część masy mango z galaretkami, na nie kolejny kolor ciasta dociskając do masy i tak na przemian w sumie masę podzielić na trzy części. Przełożone do końca wstawić do lodówki a w międzyczasie rozpuścić ostatnie z galaretek w 2,5 szklankach wody
  • 6. Po nałożeniu ostatniej galaretki ciasto wstawić do lodówki aby galaretka stężała i już po stężeniu można zachwycać się i zajadać pyszne ciasto
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować