Malinowa rozkosz

4.42 (194 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepyszne ciasto z chrupiąca i słodką bezą a zarazem warstwą z galaretką i malinami o lekko kwaśnym smaku powoduje że ciasto jest wyśmienite.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 opakowanie herbatników maślanych
    3 galaretki malinowe
    400 g malin mrożonych
    700 ml gorącej wody
    500 ml śmietany 30%
    250 g mascarpone
    1 łyżka żelatyny
    3 białka w temperaturze pokojowej
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.42 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Beza

Malinowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę o wymiarach 36x24 cm wykładamy herbatnikami. W 700 ml gorącej wody rozpuszczamy 3 opakowania galaretki - mieszamy. Wrzucamy mrożone maliny (nie rozmrażamy ich wcześniej ! dzięki temu galaretka szybko się zetnie). Po ok 15-20 min galaretka zaczyna lekko tężeć wtedy wylewamy ją na warstwę herbatników i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki.
  • 2. Do miski wbijamy 3 białka o temperaturze pokojowej następnie ubijamy na wysokich obrotach dodając stopniowo cukier puder. Kiedy masa zaczyna być lśniąca i sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną. Blachę o wymiarach 36x24 smarujemy w 4 rogach masłem oraz boki formy kładziemy papier do pieczenia. Następnie wylewamy masę bezową. Pieczemy 45 minut w temperaturze 140 stopni. Po tym czasie czekamy aż beza przestygnie.
  • 3. W misce ubijamy śmietanę kiedy zaczyna być lekko ubita dodajemy serek mascarpone a następnie cukier puder. W szklance żelatynę zalewamy odrobioną wody i wstawiamy do mikrofali na 8 sek po tym czasie mieszamy. Masę dodajemy do szklanki a następnie całość przelewamy do kremu. Wszystko wylewamy na galaretkę a na wierch układamy przestudzoną bezę.

Porady

* jajka koniecznie musza mieć temperaturę pokojową inaczej nie ubijemy bezy * maliny z galaretką muszą być lekko stężałe inaczej herbatniki popłyną nam do góry gdyż warstwa z galaretką nie będzie ciężka * śmietana oraz mascarpone musza być mocno schłodzone inaczej nie ubijemy śmietany

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować