Ciasto chałwowa rozkosz

4.47 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Kruche ciasto i chałwa to coś wspaniałego

Składniki:

  • Ciasto kruchę ( proporcja na 2 spody)
    forma kwadratowa o boku 24 cm

    300 g mąki tortowej
    200 g masła
    100 g cukru pudru
    2 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 2 części i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie jedną kulką ciasta wylepiamy formę i pieczemy w temp. 180 stopni przez około 15-20 minut. Zostawiamy do wystygnięcia. Z drugą kulką ciasta postępujemy tak samo.

    Krem chałwowy:
    400 g chałwy
    500 g mascarpone
    400 g śmietany 30 %

    Śmietanę wraz z mascarpone ubijamy na sztywno, następnie dodajemy startą na grubych oczkach chałwę i mieszamy ręcznie, aż składniki się połączą.

    Ponadto:
    2 słoiki dżemu wiśniowego
    posypka czekoladowa Delekta

Wystaw ocenę:

4.47 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto chałwowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na pierwszy blat ciasta kruchego wykładamy dżem wiśniowy i połowę kremu chałwowego. Przykrywamy drugim blatem ciasta kruchego i wykładamy pozostały krem chałwowy. Następnie posypujemy czekoladową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować