Ciasto "Truskawkowa Rozkosz"

4.48 (175 ocen)

Dziś zapraszam na ciasto, ciasto które było hitem weekendowego spotkania u przyjaciół. Jest po prostu zniewalające ;) Polecam serdecznie !

Składniki:

  • ( forma 25x35 cm )

    Biszkopt :

    3 jajka

    pół szklanki cukru (100g)

    nasionka z połowy laski wanilii

    niepełna szklanka mąki pszennej (100g)

    3 łyżki mąki ziemniaczanej (50g)


    Truskawkowa pianka :

    800 ml śmietany kremówki

    4 galaretki truskawkowe

    400 ml wody



    Truskawkowy mus :

    1200 g truskawek

    3 galaretki truskawkowe

    1,5 kopiastej łyżeczki żelatyny



    Krem śmietanowy :

    250 ml kremówki

    1 łyżka cukru pudru

    2 pełniejsze łyżeczki żelatyny

    1/4 szklanki gorącej wody

    

    Dodatkowo :

    małe biszkopciki

    starta czekolada i truskawki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.48 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto "truskawkowa rozkosz" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt :

    Jajka ubijamy z cukrem i ziarenkami wanilii na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami.

    Ciasto przelewamy do formy (25/35cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 20 minut .
  • 2. Truskawkowa pianka :

    4 galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, ciągle miksując wlewamy tężejące galaretki. Masę wylewamy na wystudzony biszkopt i delikatnie wyrównujemy. Blaszkę wstawiamy na 2-3 minuty do lodówki, a następnie na piance truskawkowej układamy okrągłe biszkopty (jeden obok drugiego). Delikatnie je dociskamy.
  • 3. Truskawkowy mus :

    Truskawki miksujemy na mus przy pomocy blendera. Wlewamy go do rondla i podgrzewamy, niemalże do zagotowania. Do musu wsypujemy proszek galaretkowy i żelatynę i bardzo dokładnie i intensywnie mieszamy, aż do rozpuszczenia. Mus studzimy, a następnie delikatnie wylewamy go na biszkopty. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 4. Krem śmietanowy :

    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier puder i miksujemy. Zimną żelatynę powoli wlewamy do ubitej śmietany, nie przerywając miksowania. Krem wykładamy na stężały mus i wyrównujemy. Całość wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

    Przed podaniem dekorujemy startą czekoladą i cząstkami truskawek.

Porady

Przepis znalazłam na stronie : http://smakmojegodomu.blox.pl/2015/06/Truskawkowa-rozkosz-bez-pieczenia.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować