Ciasto "Truskawkowa Rozkosz"

  • wyświetlono: 5163 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Dziś zapraszam na ciasto, ciasto które było hitem weekendowego spotkania u przyjaciół. Jest po prostu zniewalające ;) Polecam serdecznie !

Cynamonowy Pył

Składniki

( forma 25x35 cm )

Biszkopt :

3 jajka

pół szklanki cukru (100g)

nasionka z połowy laski wanilii

niepełna szklanka mąki pszennej (100g)

3 łyżki mąki ziemniaczanej (50g)


Truskawkowa pianka :

800 ml śmietany kremówki

4 galaretki truskawkowe

400 ml wody



Truskawkowy mus :

1200 g truskawek

3 galaretki truskawkowe

1,5 kopiastej łyżeczki żelatyny



Krem śmietanowy :

250 ml kremówki

1 łyżka cukru pudru

2 pełniejsze łyżeczki żelatyny

1/4 szklanki gorącej wody



Dodatkowo :

małe biszkopciki

starta czekolada i truskawki do dekoracji

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto "Truskawkowa Rozkosz"

  • 1. Biszkopt :

    Jajka ubijamy z cukrem i ziarenkami wanilii na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami.

    Ciasto przelewamy do formy (25/35cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 20 minut .
  • 2. Truskawkowa pianka :

    4 galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, ciągle miksując wlewamy tężejące galaretki. Masę wylewamy na wystudzony biszkopt i delikatnie wyrównujemy. Blaszkę wstawiamy na 2-3 minuty do lodówki, a następnie na piance truskawkowej układamy okrągłe biszkopty (jeden obok drugiego). Delikatnie je dociskamy.
  • 3. Truskawkowy mus :

    Truskawki miksujemy na mus przy pomocy blendera. Wlewamy go do rondla i podgrzewamy, niemalże do zagotowania. Do musu wsypujemy proszek galaretkowy i żelatynę i bardzo dokładnie i intensywnie mieszamy, aż do rozpuszczenia. Mus studzimy, a następnie delikatnie wylewamy go na biszkopty. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 4. Krem śmietanowy :

    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier puder i miksujemy. Zimną żelatynę powoli wlewamy do ubitej śmietany, nie przerywając miksowania. Krem wykładamy na stężały mus i wyrównujemy. Całość wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

    Przed podaniem dekorujemy startą czekoladą i cząstkami truskawek.

Porady

Przepis znalazłam na stronie : http://smakmojegodomu.blox.pl/2015/06/Truskawkowa-rozkosz-bez-pieczenia.html

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiTruskawkismietanka
 

Komentarze

Podobne przepisy

Malinowa rozkosz

Dodane przez: elanowakowska

Ciasto Malinowa rozkosz z galaretką

Sezon na maliny trwa. Ciasto z...

image-16ujmki

Dodane przez: Urszula Sadowa

Ciasto cappuccinowa rozkosz

Kto lubi kawę na pewno będzie mu...

image-0p4gurf

Dodane przez: ania1911

Ciasto brzoskwiniowa rozkosz

Jest to ulubiony placek mojej rodziny.

Ciasto "Kawowa rozkosz"

Dodane przez: siwa1984

Ciasto "Kawowa rozkosz"

Już jako dziecko uwielbiałam kiedy...

ciasto"  biało-czarna rozkosz"

Dodane przez: bpuzio

ciasto" biało-czarna rozkosz"

trzeba spróbować żeby zrozumieć!!...

pomarańczowa rozkosz

Dodane przez: limari1

pomarańczowa rozkosz - ciasto z kremem z...

Pyszne ciasto z kremem z pomarańczy...