Ciasto rabarbarowe z cynamonową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przedstawiam ciasto rabarbarowe z cynamonową kruszonką. Kruche, nie za słodkie, klasyczne ucierane ciasto. Pyszne, bardzo lubię połączenie rabarbaru z cynamonem, zachęcam do wypróbowania.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g masła
    140 g drobnego cukru + 1 łyżka
    2 łyżeczki cukru wanilinowego lub pasty z ziaren wanilii
    300 g mąki pszennej + 5 - 7 łyżek
    szczypta soli
    czubata łyżeczka cynamonu
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto rabarbarowe z cynamonową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utrzeć miękkie masło z drobnym cukrem i pastą z wanilii. Gdy masa będzie puszysta, nie przerywając mieszania, dodawać stopniowo po jajku. Następnie powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy (u mnie średnica 24 cm). W misie miksera zostawić tylko 2 łyżki ciasta.
  • ciasto rabarbarowe  z cynamonową skórką 2. Rabarbar umyć, obrać, pokroić na kawałki i wyłożyć na ciasto. Do pozostałej części ciasta dodać łyżeczkę cynamonu oraz 5 - 7 łyżek mąki, wymieszać delikatnie ręką. W ten sposób powstanie cynamonowa kruszonka. Kruszonkę rozdrobnić w palcach lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach na rabarbar.

    Ciasto piec 60 minut w temperaturze 180 stopni C (funkcja góra - dół) do suchego patyczka. Ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować