Drożdżówka z cynamonową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, zalać 1/3 szklanki ciepłego mleka i dodać 2-3 łyżki mąki, tyle aby zaczyn uzyskał konsystencję gęstej śmietany. Resztę mąki przesiać do miski, zrobić wgłębienie i wlać w nie zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić, aż zaczyn wyrośnie.
2.Do mąki z zaczynem dodać resztę mleka, jajko, żółtko (białko zostawić) i resztę cukru, wyrobić ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie można dodać mąki. Na koniec wlać rozpuszczoną margarynę. Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Składniki kruszonki wymieszać.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i rozsypać na nie kruszonkę. Zwinąć.
4.Przełożyć do wyłożonej papierem keksówki (11x25cm). Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i ponakłuwać widelcem.
5.Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 35-40 minut.
Smacznego :)
Komentarze