Drożdżówka z cynamonową kruszonką

4.5 (164 ocen)

  • 2 godz.

Pyszna na śniadanie lub podwieczorek

  • 2 godz.

Składniki:

  • 40 dkg mąki
    1 całe jajko i 1 żółtko
    4 dkg świeżych drożdży
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki cukru
    1/5 kostki margaryny

    kruszonka:
    10 dkg cukru kryształu
    10 dkg mąki
    10 margaryny
    1,5 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Drożdżówka z cynamonową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zaczyn 1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, zalać 1/3 szklanki ciepłego mleka i dodać 2-3 łyżki mąki, tyle aby zaczyn uzyskał konsystencję gęstej śmietany. Resztę mąki przesiać do miski, zrobić wgłębienie i wlać w nie zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić, aż zaczyn wyrośnie.
  • Wyrośnięte ciasto 2. Do mąki z zaczynem dodać resztę mleka, jajko, żółtko (białko zostawić) i resztę cukru, wyrobić ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie można dodać mąki. Na koniec wlać rozpuszczoną margarynę. Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Ciasto z kruszonką 3. Składniki kruszonki wymieszać.
    Wyrośnięte ciasto rozwałkować i rozsypać na nie kruszonkę. Zwinąć.
  • Przed pieczeniem 4. Przełożyć do wyłożonej papierem keksówki (11x25cm). Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i ponakłuwać widelcem.
  • Po upieczeniu 5. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 35-40 minut.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować