Ciasto migdałowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką

  • wyświetlono: 432 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Puszyste ciasto, pełne migdałowego aromatu z owocami jesieni-śliwkami, posypane cynamonową kruszonką kojarzy się z babciną kuchnią. Już sam zapach jest niezwykle kuszący , idealne na deszczowy podwieczorek z filiżanką ulubionej herbaty, ciasto harmonijne w smaku, i co najważniejsze zawsze się udaje, tyle razy go piekłam i nigdy nie zdarzył się zakalec! jednym słowem pyszne.

IMG_20190918_121058
  • 12 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na formę 24/24 cm
4 jajka
30 dag mąki pszennej
20 dag masła
15 dag cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru z wanilią
½ łyżeczki ekstraktu z migdałów
100 ml mleka
70 g zmielonych migdałów
Szczypta soli
7 sztuk dużych fioletowych śliwek np. węgierki

Kruszonka:
½ szklanki mąki pszennej
3 łyżki brązowego cukru z cynamonem (użyłam Diamant)
3 dag masła

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto migdałowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką

  • Składniki1. Ciasto zaczynam od przygotowania kruszonki:
    Mąkę mieszam z brązowym cukrem, dodaję wiórki pokrojonego zimnego masła, prosto z lodówki, rozcieram palcami aż powstanie kruszonka. Wkładam do lodówki na czas przygotowania ciasta.
  • Składniki2. Wszystkie składniki do przygotowania ciasta muszą być o temp pokojowej.
    Mąkę pszenną mieszam z mielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia oraz szczypta soli.
    Miękkie masło przekładam do miski, wsypuję cukier i cukier z wanilią i miksuję na puch, stopniowo nie przerywając ucierania wbijam po jednym jajku, każde kolejne gdy poprzednie się połączy. Wlewam mleko oraz wsypuję partiami mąkę, gdy ciasto będzie zmiksowane i gęste, wykładam na wyłożoną pergaminem kwadratową blaszkę, wygładzam łyżką, układam pokrojone na mniejsze kawałki umyte wcześniej i osuszone śliwki, posypuję kruszonką. Piekę około 50 minut w temp 180*c.
    Studzę przy uchylonych drzwiczkach.
    Słodkich wypieków!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

migdałyna słodkoMama mnie nauczyłajesieńucieranePoczęstunekciasto z kruszonkąciasto ze śliwkamijesienne wypiekiciasto migdałowecynamonowa kruszonkaprzepis_miesiąca1000z kuchni babci

Komentarze

Podobne przepisy

PROSTE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

Dodane przez: Babcia Tereska

PROSTE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszoną....

ciasto ze śliwkami

Dodane przez: klementynka

ciasto cynamonowe ze śliwkami i budyniem

Klasyczne kruche ciasto odmienione...

image-12u7rc5

Dodane przez: slodkoipieprznie

Migdałowe ciasto ze śliwkami i bezą

Migdałowe ciasto wypełnione podwójną...

Ciasto ucierane ze śliwkami i kokosową kruszonką.

Dodane przez: zielony liść

Ciasto ucierane ze śliwkami i kokosową kruszonką

Przepis mojej mamy, sprawdzony...

gotowe ciasto

Dodane przez: ziutula

ciasto drożdżowe z drożdży suszonych ze śliwkami...

ciasto jest aromatycznie cytrynowe...

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Dodane przez: Lucyna86

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Szybkie i smaczne.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE