Słodkie serce dla ukochanego

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Jeśli boicie się wyznać uczucia wprost, taki torcik może być niezłym sposobem na zrobienie tego bez słów... ;) Idealna opcja dla nieśmiałych i dla łasuchów!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • CIASTO (3 blaty)

    4 jaja
    4 łyżki mąki tortowej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu bez cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 szczypta soli

    KREM

    0,5 l mleka
    1 budyń waniliowy bez cukru
    6 łyżek cukru
    100 g masła w temperaturze pokojowej
    1-2 tabliczki białej czekolady
    barwnik spożywczy - niebieski

    dżem wiśniowy do przełożenia ciasta
    ozdoby - konfetti i cukrowe motylki
    bita śmietana do dekoracji

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słodkie serce dla ukochanego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:

    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy do nich cukier i cukier wanilinowy.

    Dodajemy żółtka, nadal ubijając. Następnie powoli wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, mieszając delikatnie drewnianą łyżką.

    Wykładamy blachę papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto, rozsmarowując je równomiernie na blasze w kształcie serca. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni Celsjusza piekarniku przez 25 minut z włączonym termoobiegiem.

    Można wylać całe ciasto i potem pokroić po upieczeniu lub upiec oddzielnie 3 blaty (wtedy czas pieczenia się skraca).
  • 2. PRZYGOTOWANIE KREMU:

    Połowę mleka gotujemy. Pozostałą część miksujemy z budyniami, cukrem i mąką. Masę wlewamy do gorącego mleka i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając. Przygotowany budyń studzimy.

    Miksujemy budyń z masłem na gładką masę (dodajemy go stopniowo i ostrożnie, by się nie zwarzył). Potem dodajemy stopniowo wystudzoną czekoladę i barwnik.

    Blaty biszkoptowe przekładamy kremem i dżemem w dowolny sposób. Wierzch tortu nakrywamy resztą kremu, wygładzamy i zdobimy - kremem, ozdobami cukiernicznymi, bitą śmietaną, biszkopcikami - pełna dowolność.


  • 3. CAŁA RESZTA:


    A później... później to już tylko zabawa: przekładamy blaty ciasta kremem i dżemem, a wierzch pokrywamy tym, co zostało i zdobimy według uznania - mnie najbardziej podoba się "brukowanie" powierzchni tortu kolorowym konfetti. :)

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować