Jeśli boicie się wyznać uczucia wprost, taki torcik może być niezłym sposobem na zrobienie tego bez słów... ;) Idealna opcja dla nieśmiałych i dla łasuchów!
1 godz. 40 min
Składniki:
CIASTO (3 blaty)
4 jaja
4 łyżki mąki tortowej
4 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu bez cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szczypta soli
KREM
0,5 l mleka
1 budyń waniliowy bez cukru
6 łyżek cukru
100 g masła w temperaturze pokojowej
1-2 tabliczki białej czekolady
barwnik spożywczy - niebieski
dżem wiśniowy do przełożenia ciasta
ozdoby - konfetti i cukrowe motylki
bita śmietana do dekoracji
Słodkie serce dla ukochanego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy do nich cukier i cukier wanilinowy.
Dodajemy żółtka, nadal ubijając. Następnie powoli wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, mieszając delikatnie drewnianą łyżką.
Wykładamy blachę papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto, rozsmarowując je równomiernie na blasze w kształcie serca. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni Celsjusza piekarniku przez 25 minut z włączonym termoobiegiem.
Można wylać całe ciasto i potem pokroić po upieczeniu lub upiec oddzielnie 3 blaty (wtedy czas pieczenia się skraca).
2.PRZYGOTOWANIE KREMU:
Połowę mleka gotujemy. Pozostałą część miksujemy z budyniami, cukrem i mąką. Masę wlewamy do gorącego mleka i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając. Przygotowany budyń studzimy.
Miksujemy budyń z masłem na gładką masę (dodajemy go stopniowo i ostrożnie, by się nie zwarzył). Potem dodajemy stopniowo wystudzoną czekoladę i barwnik.
Blaty biszkoptowe przekładamy kremem i dżemem w dowolny sposób. Wierzch tortu nakrywamy resztą kremu, wygładzamy i zdobimy - kremem, ozdobami cukiernicznymi, bitą śmietaną, biszkopcikami - pełna dowolność.
3.CAŁA RESZTA:
A później... później to już tylko zabawa: przekładamy blaty ciasta kremem i dżemem, a wierzch pokrywamy tym, co zostało i zdobimy według uznania - mnie najbardziej podoba się "brukowanie" powierzchni tortu kolorowym konfetti. :)
Komentarze