Ciasto czekoladowe podwójnie kremowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto czekoladowe:
Margarynę roztapiamy i studzimy.
Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek i ubijamy pianę z białek.
Dodajemy partiami cukier, następnie żółtka.
Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy dokładnie.
Dodajemy partiami na przemian dżem, mąkę i margarynę.
Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (25x35cm) i pieczemy około 30-45 minut w temperaturze 190 stopni
2.Krem I:
Margarynę ubijamy mikserem na puch, dodajemy partiami serek homogenizowany, na koniec dosładzamy do smaku.
3.Krem II:
Naczynie, w którym będzie ubijana kremówka chłodzimy. Mieszadła od miksera także. zelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 10 minut do napęcznienia, potem podgrzewamy około 15 sek. na najniższej temp. w mikrofalówce. Chłodzimy Wylewamy dobrze schłodzoną śmietankę i ubijamy. Dodajemy cukier i schłodzoną żelatynę.
4.Polewa:
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier i podgrzewamy, następnie wrzucamy pokrojoną margarynę i rozpuszczamy w mleku. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i energicznie mieszamy.
5.Łączenie:
Zimne ciasto czekoladowe kroimy na trzy blaty, smarujemy 1 dżemem, wykładamy krem I, przykrywamy ciastem, wykładamy krem II i przykrywamy ostatnim blatem.
Komentarze