Ciasto czekoladowe podwójnie kremowe

4.5 (146 ocen)

Czekoladowe z kremem, a raczej dwoma. Pierwszy na bazie masła i serków homogenizowanych, drugi na bazie kremówki.

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:

    -0,5kg mąki pszennej,

    -4 jajka,

    -125g margaryny,

    -2 łyżeczki proszku do pieczenia,

    -2 łyżki kakao,

    -150g dżemu truskawkowego,

    -300ml mleka,

    -260g cukru.

    Krem I:

    -300g margaryny,

    -250g serka homogenizowanego waniliowego,

    -4 łyżki cukru pudru.

    Krem II:

    -0,5l śmietanki 30%,

    -2 łyżeczki żelatyny,

    -1/4szkl. wody,

    -4 łyżki cukru.

    Polewa czekoladowa:

    -3 łyżki mleka,

    -3 łyżki cukru pudru,

    -3 łyżki kakao,

    -100g margaryny.


    Dodatkowo:

    -150g dżemu.
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Ciasto czekoladowe podwójnie kremowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe:

    Margarynę roztapiamy i studzimy.

    Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek i ubijamy pianę z białek.
    Dodajemy partiami cukier, następnie żółtka.

    Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy dokładnie.

    Dodajemy partiami na przemian dżem, mąkę i margarynę.

    Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (25x35cm) i pieczemy około 30-45 minut w temperaturze 190 stopni
  • 2. Krem I:

    Margarynę ubijamy mikserem na puch, dodajemy partiami serek homogenizowany, na koniec dosładzamy do smaku.
  • 3. Krem II:

    Naczynie, w którym będzie ubijana kremówka chłodzimy. Mieszadła od miksera także. zelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 10 minut do napęcznienia, potem podgrzewamy około 15 sek. na najniższej temp. w mikrofalówce. Chłodzimy Wylewamy dobrze schłodzoną śmietankę i ubijamy. Dodajemy cukier i schłodzoną żelatynę.
  • 4. Polewa:

    Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier i podgrzewamy, następnie wrzucamy pokrojoną margarynę i rozpuszczamy w mleku. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i energicznie mieszamy.

  • 5. Łączenie:

    Zimne ciasto czekoladowe kroimy na trzy blaty, smarujemy 1 dżemem, wykładamy krem I, przykrywamy ciastem, wykładamy krem II i przykrywamy ostatnim blatem.

    Polewamy schłodzoną polewą. Chłodzimy całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować