Ciasto podwójnie czekoladowe

4.5 (195 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Połączenie lekkiego, niesłodzonego kremu i ciężkiego, słodkiego ciasta. I wisienka :)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    2 jajka,
    1/2 szklanki cukru,
    2/3 szklanki mąki pszennej,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    2 łyżki kakao,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 kostki margaryny

    krem:
    300 ml śmietany 36%,
    2 łyżki kakao,
    1 cukier waniliowy,
    1 łyżka żelatyny,
    1/3 szklanki mleka

    dodatkowo:
    1 słoik wiśni bez pestek w syropie

    do dekoracji:
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Ciasto podwójnie czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sypkie składniki ciasta 1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, zmiksować z żółtkami, dodać przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać. Na koniec wlać rozpuszczoną margarynę i wymieszać na gładkie ciasto. Piec w nasmarowanej tortownicy o średnicy 18 cm przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  • Nasączone ciasto 2. Ciasto wystudzić, przekroić na pół. Wiśnie osączyć na sicie i sokiem nasączyć krążki ciasta.
  • Krem 3. Kakao do masy sparzyć niewielką ilością wrzątku, mleko podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę. Zimną śmietanę zmiksować na sztywno z cukrem waniliowym, dodać wystudzone kakao i żelatynę. Zmiksować i wymieszać z wiśniami.
  • Gotowe ciasto 4. Nasączone ciasto przełożyć masą i schłodzić przed kilka godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa śmietanowa Śmietana Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować