Ciasto Pijana Śliwka - tylko dla dorosłych

  • wyświetlono: 3949 |
  • dodany do książki kucharskiej: 33 |
  • polecenia: 0

Ciasto idealnie sprawdzi się na imprezie dla dorosłych. Przepis na ciasto znalazłam na blogu http://znerwicowanazona.blog.pl

AnkaFiranka
  • 360min

Składniki

Biszkopt (forma 24x28 cm):
4 jajka
½ szklanki cukru
½ mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa:
2 szklanki mleka
1 budyń waniliowy
1 łyżka kakao
3 żółtka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
100 g czekolady
200 g masła
Polewa:
100 g masła
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
½ szklanki śmietany 12%
galaretka cytrynowa
Ponadto:
400 g suszonych śliwek
1 szklanka rumu/wódki

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Pijana Śliwka - tylko dla dorosłych

  • 1. Śliwki zalewamy alkoholem i zostawiamy na 12 h lub najlepiej na całą noc.
  • 2. Biszkopt:
    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Mąki z proszkiem do pieczenia i kakaem przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy po łyżeczce cukru, ciągle ubijając. Żółtka w miseczce również chwilę ubijamy. Żółtka, i przesiane składniki dodajemy do białek i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy ok. 30-40 minut. Przed ostatecznym wyjęciem z piekarnika możemy sprawdzić czy ciasto jest już upieczone za pomocą wykałaczki.
  • 3. Masa:
    1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy żółtka, budyń, kakao i mąki. Dokładnie rozmieszane składniki dodajemy do gorącego mleka i gotujemy jeszcze przez chwilę. Studzimy.

    Śliwki odsączamy zostawiając alkohol. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem dodając po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i na koniec połowę alkoholu.

    Alkohol przelewamy do szklanki, którą uzupełniamy do pełna przegotowaną i ostudzoną wodą (szklanka 250 ml). Biszkopt nasączamy przygotowanym ponczem. Masę budyniową przekładamy na biszkopt i równamy powierzchnię. Na wierzchu układamy śliwki.
  • 4. Polewa:
    Masło i czekoladę rozpuszczamy lekko podgrzewając. Następnie dodajemy śmietanę i mieszamy. Odstawiamy.
  • 5. Galaretkę rozpuszczamy w ¾ szklanki przegotowanej i gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka wystygnie mieszamy ją z przygotowaną polewą czekoladową. Tężejącą polewę wylewamy na krem ze śliwkami. Ciasto wkładamy do lodówki do czasu, aż masa stężeje. Najlepiej na całą noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczylabiszkoptna urodzinydla dorosłychśliwki suszonesmacznealkoholczekoladowy biszkoptz galaretkąna imieninyz budyniemz masą budyniowąz alkoholemz masą czekoladowąz polewą czekoladową

Komentarze

Podobne przepisy

Pijana śliwka

Dodane przez: PolskaGotuje

Pijana śliwka

Flagowe ciasto mojej mamy na specjalne...

Dodane przez: PolskaGotuje

Pijane śliwki w czekoladowym cieście

Gdy w szafce jest nadmiar suszonych...

image-12jtf39

Dodane przez: AgaAga

Ciasto pijana śliwka w czekoladzie (ciasto...

Dietetyczne ciasto z fasoli z dodatkiem...

14

Dodane przez: mariosylwia

Pijana śliwka

:-) Gorąco polecam (-:

Ciasto kawowe z pijanymi śliwkami i rodzynkami

Dodane przez: juchab

Ciasto kawowe z pijanymi śliwkami i rodzynkami

Ciasto na każdą okazję i tylko...

Tort makowy

Dodane przez: anita176

Tort makowy dla dorosłych

Baaardzo pyszny idealny nie tylko...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE