oraz
40 dkg suszonych śliwek kalifornijskich
1/2 - 1 szklanki wódki
3/4 szklanki wody i 2 łyżki cukru na syrop , w którym ugotujemy śliwki ( czynnośc tę wykonujemy na co najmniej 12 godz. przed wykonaniem ciasta, aby śliwki wchłonęły alkohol)
Ciasto "pijana śliwka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę z cukrem zagotowac w garnku . Do tego dodac śliwki i gotowac na małym ogniu ok. 7 minut. Owoce mają byc miękkie, ale należy uważac aby się nie rozgotowały.
Potem śliwki odcedzic, ale płyn zostawic . Ostudzic owoce i wywar.
Do pojemnika ze szczelną pokrywką dac śliwki i zalac je alkoholem . Owoce mogą wchłonąc go nawet szklankę . Zostawic na 12 godzin.
2.Z podanych wyżej składników upiec biszkopt . Białka ubic z cukrem na sztywną pianę. Dodac po jednym żółtku . Następnie mąkę z proszkiem i pozostałe składniki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35-40 minut.
3.2 szklanki mleka zagotowac z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka dodac żółtka , budyń , obie mąki, dokładnie wymieszac i wlac do gotującego się mleka . Ugotowac tak jak budyń. Gdy ostygnie, łaczymy go z masłem na puszysta masę.
4.Do płynu pozostałego po gotowaniu śliwek dodac trochę alkoholu i nasączyc tym zimny biszkopt. Potem wyłożyc masę budyniową a na niej układac gęsto śliwki. Ciasto wstawic do lodówki.
5.Polewa: w kąpieli wodnej rozpuścic masło, mleko i czekoladę. Kiedy się połączą i utworzą jednolita masę , polac nią śliwki .
Schłodzic całośc w lodówce.
Komentarze