CIASTO "PIJANA ŚLIWKA"

4.5 (201 ocen)

  • 2 godz.

WYBORNE CIASTO NA SPECJALNE OKAZJE /PRZEPIS ZNALEZIONY NA JEDNYM Z KULINARNYCH BLOGÓW/

  • 2 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT :
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    2 łyżki oleju
    2 łyżki soku z cytryny

    MASA:
    25 dkg masła
    3 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    3 żółtka
    1 budyń waniliowy bez cukru
    1, 5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżki mąki pszennej
    cukier waniliowy

    POLEWA:
    2 gorzkie czekolady
    10 dkg masła
    4 duże łyżki mleka

    oraz
    40 dkg suszonych śliwek kalifornijskich
    1/2 - 1 szklanki wódki
    3/4 szklanki wody i 2 łyżki cukru na syrop , w którym ugotujemy śliwki ( czynnośc tę wykonujemy na co najmniej 12 godz. przed wykonaniem ciasta, aby śliwki wchłonęły alkohol)
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery

Ciasto "pijana śliwka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę z cukrem zagotowac w garnku . Do tego dodac śliwki i gotowac na małym ogniu ok. 7 minut. Owoce mają byc miękkie, ale należy uważac aby się nie rozgotowały.
    Potem śliwki odcedzic, ale płyn zostawic . Ostudzic owoce i wywar.
    Do pojemnika ze szczelną pokrywką dac śliwki i zalac je alkoholem . Owoce mogą wchłonąc go nawet szklankę . Zostawic na 12 godzin.
  • 2. Z podanych wyżej składników upiec biszkopt . Białka ubic z cukrem na sztywną pianę. Dodac po jednym żółtku . Następnie mąkę z proszkiem i pozostałe składniki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35-40 minut.
  • 3. 2 szklanki mleka zagotowac z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka dodac żółtka , budyń , obie mąki, dokładnie wymieszac i wlac do gotującego się mleka . Ugotowac tak jak budyń. Gdy ostygnie, łaczymy go z masłem na puszysta masę.
  • 4. Do płynu pozostałego po gotowaniu śliwek dodac trochę alkoholu i nasączyc tym zimny biszkopt. Potem wyłożyc masę budyniową a na niej układac gęsto śliwki. Ciasto wstawic do lodówki.
  • 5. Polewa: w kąpieli wodnej rozpuścic masło, mleko i czekoladę. Kiedy się połączą i utworzą jednolita masę , polac nią śliwki .
    Schłodzic całośc w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować