Jesienne ciasto – orzechowe z białym kremem śmietankowym i budyniem marchewkowym. Ciasto o lekko kwaskowym smaku budyniowym i słodkim smaku orzechowym.
50 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Tortownica o śr. 24 cm
Składniki ciasto:
5 jajek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków(pojemność szklanki 200 ml)
¾ szklanki mąki tortowej
3 łyżki zmielonych orzechów laskowych+ 1 łyżka do posypania formy
Szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło do formy
Nadzienie:
½ l śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
2 budynie śmietankowe na ½ l płynu
3 łyżki cukru
¾ gęstego soku marchewkowego z jabłkiem i pomarańczą
Ciasto orzechowe ze śmietaną i budyniem marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: formę natłuścić masłem, wysypać łyżką zmielonych orzechów, odstawić. Mąkę przesiać, dodać orzechy mielone, proszek do pieczenia, wymieszać. Jajka wybić, dodać szczyptę soli, cukier, ubić na sztywną masę. Do masy jajecznej porcjami dodać składniki sypkie, wymieszać, wylać do formy, wstawić do podgrzanego piekarnika, piec 30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 3 części.
Na soku z cukrem ugotować gęsty budyń, lekko przestudzić, wylać na 3 blaty ciasta. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody, następnie podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, następnie porcjami dodać wystudzoną żelatynę, delikatnie wymieszać. Na blat dolny wyłożyć porcję śmietanki, przykryć drugim blatem, wyłożyć porcję śmietany, przykryć trzecim blatem. Boki i wierzch dowolnie udekorować, schłodzić ciasto w lodówce.
Komentarze