ciasto marchewkowe z kremem i marchewkowym budyniem

  • wyświetlono: 3375 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

śliczne i pyszne jesienne ciasto

P1018962_Fotor
  • 120min

Składniki

SKŁADNIKI: *przepis na dużą blaszkę (22x35)

CIASTO MARCHEWKOWE

-2 pełne szklanki startej marchewki (na małych oczkach) u mnie 5 średnich marchewek
-2 szklanki mąki pszennej tortowej
-6 jajek
-1 szklanka oleju rzepakowego
-0,5 szklanki cukru brązowego
-0,5 szklanki cukru białego
-1,5 łyżeczki sody
-1,5 łyżeczki cynamonu

KREM

-400ml śmietany 30%
-3 łyżki cukru pudru
-250g serka mascarpone
-1 śmietan-fix (opcjonalnie)

BUDYŃ MARCHEWKOWY

-700ml soku marchewkowegotypu kubuś -u mnie marchewkowo-jabłkowo-brzoskwiniowy
-0,5 szklanki mleka
-2 budynie śmietankowe po 40g
-100g margaryny lub masła

Sposób przygotowania przepisu:

ciasto marchewkowe z kremem i marchewkowym budyniem

  • blaty1. Najpierw przygotowujemy ciasto.

    Mąkę wraz z cynamonem i soda mieszamy.

    W misce jajka wraz z cukrem białym i brązowym miksujemy na gładką masę.
    Następnie Dodajemy na zmianę olej-mąkę-olej mąkę.
    Na koniec dodajemy startą na małych oczkach marchewkę. Mieszamy.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
    Pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 170 stopni-do suchego patyczka.
    Ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku na 10 minut i wyciągamy. Studzimy.
    Kroimy na 2 blaty-ciasto jest wilgotne.
  • krem2. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder ze śmietan-fixem. Następnie dodajemy serek mascarpone. Oczywiście śmietan-fix nie jest konieczny, ale z nim krem jest stabilniejszy i lepiej się utrzymuje :-) wiem, ze niektórzy nie lubią śmietan-fixów, więc nie ma konieczności dodawania go.


    Krem wykładamy na blat ciasta.

    WAŻNE- ZOSTAWIAMY 2 CZUBATE ŁYŻKI KREMU DO DEKORACJI.

    Przykrywamy drugim blatem i wstawiamy do lodówki.
  • .3. Do garnka wlewamy sok marchwiowy i zagotowujemy.
    UWAGA mój do mnie strzelał :P

    W połowie szklanki mleka rozpuszczamy 2 budynie i wlewamy do gotującego się soku, mieszamy do zgęstnienia.

    Ściągamy z ognia i dodajemy do gorącej masy masło lub margarynę, miksujemy do rozpuszczenia.
    Gorący budyń wylewamy na ciasto.

    UWAGA zostawiamy troszkę do dekoracji.

    Ciasto wstawiamy do lodówki by całkowicie ostygło.
  • .4. Potem jeśli mamy takie życzenie mozemy fajnie udekorowac ciasto. Ja to zrobiłam i uważam, ze wygląda słodko.

    Robimy małe marcheweczki na całym cieście z budyniu i kremu. ja znalazłam jeszcze resztę barwnika zielonego-efekt był jeszcze fajniejszy :-)


    Bierzemy szprycę z okrągłą tylką i dajemy do niej marchewkowy budyń, robimy wałeczek przypominający kształtem marchewkę. następnie zmieniamy końcówkę na gwiazdkę i dajemy krem i robimy rozetki imitujące natkę :-)

    Śliczne i przepyszne ciasto gotowe.
    Bardzo am je polecam jest idealne na jesienne dni, do kawki.
    Rozpływa się w ustach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodyszkola_babcimama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto marchewkowe z kremem, galaretką i owocami

Dodane przez: agarybak76

Ciasto marchewkowe z kremem, galaretką i...

Idealne, jesienne ciasto: z marchewką...

ciasto po upieczeniu

Dodane przez: Magdazd

ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto to jest pyszne i na pewno...

ciasto marchewkowe

Dodane przez: zuzkaz2

ciasto marchewkowe z kremem

pyszne wilgotne ciasto przełożone...

Ciasto mega marchewkowe z kremem

Dodane przez: 2milutka

Ciasto mega marchewkowe z kremem

Mega marchewkowe ciasto a to dlatego,...

Ciasto marchewkowe z kremem

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto marchewkowe z kremem

Wilgotne, mocno korzenne ciasto...

Ciasto marchewkowe

Dodane przez: Goniak

Ciasto marchewkowe z kremem z mleczka kokosowego

Fajne, wilgotne i zdrowsze ciacho...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE