Ciasto odrywane z kakao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.
2.Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.
3.Po tym czasie,rozwałkowujemy ciasto na stolnicy na placek o wielkości 40 x 40 cm. Placek smarujemy roztopionym masłem i posypujemy kakao oraz cukrem. Rozsmarowujemy dokładnie po całej powierzchni. Następnie tniemy ciasto na 4 paski o grubości 10 cm, a każdy pasek tniemy na 5 prostokątów o wymiarach 8 x 10 cm. Prostokąty układamy jeden na drugim, a następnie przenosimy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 20-30 min, aby ciasto urosło. Po tym czasie, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 min. Studzimy.
4.Czekoladę z masłem topimy w kąpieli wodnej i rozprowadzamy ją na wierzchu wystudzonego ciasta.
Komentarze