Ciasto drożdżowe z cynamonem odrywane

  • wyświetlono: 1277 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszne ciasto drożdżowe z cynamonem do odrywania, pulchne i delikatne. Bardzo efektowne, a przy przy tym łatwe w przygotowaniu. Coś wspaniałego dla miłośników cynamonu.

IMG_20170910_124019_602
  • 130min

Składniki

Ciasto drożdżowe forma 11 x 30 cm

drożdże świeże 20 g
ciepłe mleko 150 ml
jajka 2
cukier 50 g
szczypta soli
mąka pszenna około 400 g
olej 60 ml
Nadzienie

cynamon mielony 15 g
cukier wanilinowy 16 g
masło 30 g

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto drożdżowe z cynamonem odrywane

  • 1. Przygotowanie:

    Mleko podgrzewamy do letniej temperatury. Pokruszone drożdże dodajemy do ciepłego mleka z dwiema łyżkami mąki i cukru. Wszystkie składniki na zaczyn rozcieramy na gładko i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę z solą przesiewamy do misy. Następnie dodajemy resztę cukru, roztrzepane jajka, gotowy zaczyn, olej i wyrabiamy ciasto. Ciasto można wyrobić przy użyciu robota kuchennego z końcówką haka do ciast drożdżowych. Konsystencja ciasta powinna być elastyczna i delikatna w dotyku. Ciasto drożdżowe odstawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy je bawełnianą ściereczką i odstawiamy na około godzinę, w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Cynamon mieszamy z cukrem, a masło do posmarowania rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Formę keksową wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną odrobiną mąki. Ciasto ponownie zagniatamy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 30 x 50 cm. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto równomiernie posypujemy mieszanką cukru i cynamonu. Następnie radełkiem wycinamy paski wzdłuż krótszego boku ( otrzymamy 6 pasków ). Paski ciasta układamy jeden na drugim i ponownie kroimy w poprzek na 6 kawałków. Pokrojone ciasto układamy bokiem do formy i odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia. Wierzch ciasta smarujemy odrobiną roztopionego masła. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Ciasto pieczemy przez 25-35 minut, aż się zarumieni. W razie potrzeby temperaturę redukujemy, a czas pieczenia nieco wydłużamy. Studzimy na kratce.

    Smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylaciastaciasto drożdżowedrożdżówkaciasto drożdżowe z cynamonemciasto odrywane

Komentarze

Podobne przepisy

Odrywane z figami

Dodane przez: adela7

Ciasto odrywane z figami

Ciasto drożdżowe nie musi być nudne...

Odrywane bułki drożdżowe z marmoladą

Dodane przez: Krystyna32

Odrywane bułki drożdżowe z marmoladą

Proste, szybkie do przygotowania...

gotowe

Dodane przez: ziutula

zakręcone drożdżowe ciasto z powidłami, morelami,...

ciasto jest pyszne w smaku............SMACZNEGO!!!

Babka drożdżowa z cynamonem

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Babka drożdżowa z cynamonem

Dla mnie cynamon to niewątpliwy...

Ciasto marchewkowe z cynamonem

Dodane przez: dabiru

CIASTO MARCHEWKOWE Z CYNAMONEM

Przepyszne ciasto marchewkowe,...

gotowe

Dodane przez: ziutula

ciasto drożdżowe z cynamonem, aronią, śliwkami,...

smaczna, lekka, puszysta drożdżówka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE