Drożdżówka z kakao

4.93 (198 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Na śniadanko poleca się drożdżówka z kakao a do tego kubek mleka, czego chcieć więcej :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • pół kilograma mąki pszennej
    4 łyżki cukru
    1 jajko
    25 g drożdży
    1 łyżka cukru waniliowego
    250 ml (1 szklanka) ciepłego mleka
    2 łyżki roztopionego masła
    polewa:
    2 łyżki wody
    4 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    1 łyżka masła
    1 łyżka maki pszennej
Wystaw ocenę:

4.93 (198 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Drożdżówka Desery

Drożdżówka z kakao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówka z kakao. 1. Do ciepłego mleka kruszymy drożdże, dodajemy cukier zwykły i cukier waniliowy i 2 łyżki mąki, robimy zaczyn. Gdy podrośnie dodajemy roztopione masło, jajko oraz mąkę wszystko razem wyrabiamy na elastyczne miękkie ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia. W między czasie robimy polewę, podgrzewamy wodę z cukrem i masłem aż się wszystko rozpuści, dodajemy kakao i mieszamy dokładnie. Do wystudzonej lekko polewy dodajemy make i dobrze rozcieramy. Podrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości pół centymetra, na wierzchu smarujemy polewą i składamy po kolei wszystkie boki do środka. Następnie wałkujemy znów na prostokąt o długości jednego boku jak nasza blaszka, i zwijamy w rulon. Wkładamy do blaszki na keks o długości 40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy w ciepłym miejscu by znów podrosło. Pieczemy około godziny w 170 stopniach. Możemy polukrować wierzch sokiem z cytryny i cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować