Ciasto nadziane pierniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Białka ubić, dodać masę z żółtek- wymieszać. Dodać mąkę- mieszać na najniższych obrotach.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, piec ok. 30 min.
Po wystudzeniu przekroić na 2 placki.
2.Masa z jabłek:
Jabłka zagotować, dodać galaretki w proszku, dokładnie wymieszać. Wyłożyć na biszkopt.
3.Na masie ułożyć pierniczki.
4.Masa śmietanowa:
Galaretkę rozpuścić w ¾ szkl. wody. Cukier wymieszać ze śmietan fixem. Śmietanę ubić, dodać cukier puder wymieszany ze śmietan fixem, dodać tężejącą galaretkę. Wyłożyć masę na pierniczki, posypać płatkami czekolady, przykryć drugim biszkoptem.
5.Polewa:
Margarynę rozpuścić w rondelku ze śmietaną, cukrem i kakao- zagotować, dodać rozpuszczoną żelatynę. Przestudzoną polewą polać biszkopt.
Porady
Ciasto pozostawić na noc w lodówce, aby pierniczki trochę nawilgły.
Komentarze