Placek z jabłkami, pierniczkami i bitą śmietaną

  • wyświetlono: 3689 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Pyszne ciasto, które bardzo smakuje moim dzieciom :) Jabłka z galaretką dają winny smak, a więc ciasto nie jest za słodkie.

15608573_10209994744458189_1327075467_o
  • 24 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

Placki biszkoptowe:
8 jajek
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 kg jabłek
20 dkg cukru
pół szklanki wody
1 galaretka cytrynowa albo pomarańczowa

30 dkg pierniczków

1 śmietana śnieżka
200 ml mleka
1 galaretka wiśniowa

Sposób przygotowania przepisu:

Placek z jabłkami, pierniczkami i bitą śmietaną

  • Placek z jabłkami,  pierniczkami i bitą śmietaną1. Placki biszkoptowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

    Galaretkę wiśniową rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy żeby zaczęła tężeć.
  • Placek z jabłkami,  pierniczkami i bitą śmietaną2. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dajemy do rondelka, dodajemy cukier i wodę i smażymy aż jabłka zmiękną. Jak jabłka są już miękkie to zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę cytrynową albo pomarańczową i dobrze mieszamy, odstawiamy do momentu aż jabłka z tą galaretką zaczną tężeć.
  • Placek z jabłkami,  pierniczkami i bitą śmietaną3. Jak jabłka zaczną tężeć to wykładamy je na jeden biszkopt i na jabłkach układamy pierniczki.
  • Placek z piernikami4. Śmietanę śnieżkę miksujemy z mlekiem i dodajemy tężejącą galaretkę wiśniową.
  • Placek z jabłkami,  pierniczkami i bitą śmietaną5. Śmietanę z galaretką wykładamy na pierniczki.
  • Placek z jabłkami,  pierniczkami i bitą śmietaną6. Przykrywamy drugim plackiem biszkoptowym.
  • Placek z jabłkami,  pierniczkami i bitą śmietaną7. Polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.
    Placek wkładamy na około 2-3 godziny do lodówki.

Porady

Zamiast śnieżki można użyć 500 ml śmietany 30 lub 36 %.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciegalaretkabiszkoptjabłkaurodzinyWielkanocPierniczkiboże narodzenieśmietana śnieżka

Komentarze

Podobne przepisy

Szarlotka z bitą śmietaną i lodami

Dodane przez: MagdalenaS

Szarlotka z bitą śmietaną i lodami

Łatwa i szybka szarlotka z lodami....

biszkopt z bitą śmietaną , truskawkami i galaretką

Dodane przez: Martyna1991

Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami

Biszkopt ze słodką bita śmietaną...

Ryż z truskawkami i bitą śmietaną.

Dodane przez: a-tom86

Ryż z truskawkami i bitą śmietaną

Na obiad, na deser, na śniadanie,...

Rurki z bitą śmietaną.

Dodane przez: BABECZKA 35

Rurki z bitą śmietaną.

Bardzo słodkie,ale trudno im się...

Adwokatowe z kremem i bitą śmietaną

Dodane przez: alaaa

Adwokatowe z kremem i bitą śmietaną

Ciasto z nutką adwokatu i bitą...

Deser z owocami i czekoladową bitą śmietaną

Dodane przez: alaaa

Deser z owocami i czekoladową bitą śmietaną

Korzystając z świeżych i pachnących...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE