Kruche ciasto z dużą ilością naszych polskich, sezonowych, świeżych moreli i budyniem. Idealne na piknik, czy leniwe letnie popołudnie z kubkiem mrożonej kawy.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
-3 jaja
-250 g margaryny
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli (na czubku noża)
Masa budyniowa:
-2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego w proszku (z dodatkiem cukru)
- 0,5 l mleka
Ciasto "morelka z budyniem" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy drobno pokrojoną margarynę, sól oraz cukry. Całość zagniatamy ręcznie na jednolite ciasto które dzielimy na 2 części, jedną z nich wkładamy do lodówki, drugą do zamrażarki na 40 minut. W tym czasie morele myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i pozbawiamy pestek.
2.Budynie rozprowadzamy w 250 ml mleka. Drugą część mleka zagotowujemy. Do gotującego się na wolnym ogniu mleka stopniowo, ciągle mieszając wlewamy budynie. Mieszamy, aż masa zgęstnieje, zdejmujemy z ognia.
3.Blachę o średnicy 24x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki i ręcznie wylepiamy nim dno formy.
Wykładamy morele (skórką do góry).
4.Wierzch moreli smarujemy obficie budyniem.
5.Wyjmujemy ciasto z zamrażarki, połowę ścieramy na wierzch moreli na grubych oczkach, drugą połowę wykładamy palcami, tak by wszystkie owoce były pokryte ciastem. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 50 minut na rumiano. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku przez pół godziny. Smacznego!
Komentarze