KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM

4.5 (159 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste a zarazem smaczne ciasto pachnące truskawkami, polecam:)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki maki
    20 dag masla
    1 cukier waniliowy
    5 zoltek
    1 lyzeczka proszku do pieczenia

    3 budynie smietankowe lub waniliowe
    3 szklanki mleka
    3 lyzki cukru

    truskawki - ok. 60 dag

    forma - tortownica 20/20 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Kruche ciasto z truskawkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych skladnilow zagniesc ciasto i podzeilic na 2 czesci: jedna troszke wieksza druga mniejsza.Zawinac w folie i wlozyc do lodowki na ok. 4 godziny.
  • 2. Budyn: 2 szklanki mleka zagotowac wraz z cukrem, w pozostalym rozmieszac budynie i wlac na gotujace sie mleko. Ciagle mieszajac doprowadzic do wrzenia. Sciagnac z ognia i lekko przestudzic ale nie calkiem.
  • 3. Na wysmarowana forme tluszczem zetrzec wieksza czesc ciasta na tarku o grubych oczkach. Poukladac oczysczone truskawki jesli sa duze to mozna przekroic ich na pol. Na truskawki wylozyc ciaply budyn a nastepnie zetrzec druga czesc ciasta. Pieczenie w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 50 minut do suchego patyczka. Ciasto mozna posypac cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować