Kruche ciasto z truskawkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Z podanych skladnilow zagniesc ciasto i podzeilic na 2 czesci: jedna troszke wieksza druga mniejsza.Zawinac w folie i wlozyc do lodowki na ok. 4 godziny.
2.Budyn: 2 szklanki mleka zagotowac wraz z cukrem, w pozostalym rozmieszac budynie i wlac na gotujace sie mleko. Ciagle mieszajac doprowadzic do wrzenia. Sciagnac z ognia i lekko przestudzic ale nie calkiem.
3.Na wysmarowana forme tluszczem zetrzec wieksza czesc ciasta na tarku o grubych oczkach. Poukladac oczysczone truskawki jesli sa duze to mozna przekroic ich na pol. Na truskawki wylozyc ciaply budyn a nastepnie zetrzec druga czesc ciasta. Pieczenie w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 50 minut do suchego patyczka. Ciasto mozna posypac cukrem pudrem.
Komentarze